Osnabrück en Bentheim

Swipe

Emsbüren

Emsbüren ligt in het zuiden van Emsland, noordoostelijk van Bad Bentheim en Oldenzaal. Het is geen Samtgemeinde, maar vormt de kern van een aantal dorpsdelen (Ortsteilen), te weten Ahlde, Berge, Berndte, Elbergen, Emsbüren, Gleesen, Leschede, Listrup en Mehringen. In totaal wonen er bijna 10.000 mensen (2015). De dorpskern is rijk voorzien van prachtig gerestaureerde gebouwen.

Beroemd zijn de Emsbürener Musiktage met concerten, kunst en kunsttentoonstellingen. Ze worden gehouden in het najaar, meestal in oktober, in 2013 voor de 38e keer.

In Rooms Katholieke kringen staat Emsbüren bekend vanwege de paasprocessie die er elk jaar wordt gehouden. Op eerste paasdag vertrekt de processie vanaf de nabijgelegen Nattenberg zingend naar de dorpskern. Bij de muur van het kerkhof wordt gebeden waarna een ronde gemaakt wordt om de St. Andreaskirche. In 819 gaf Karel de Grote opdracht tot de bouw van de voorloper van deze kerk.

Het openluchtmuseum, Freilichtmuseum Heimathof, is ook zo'n plaats waar je veel aan de weet kunt komen over het leven en werken door de tijden heen in de gemeente.

Voor de lunch breng je een bezoek aan Enking's Muhle, een Nederlandse windmolen uit 1902 (gerenoveerd in 2002) met een cafe waar 'Schwarzbrot' wordt geserveerd dat nog op traditionele manier wordt gebakken.

Kartpark Emsbüren is vooral aangelegd voor de snelle mensen, op de plaatselijke golfbaan (Mehringer Heide) gaat het er wat rustiger aan toe, zeker wat betreft het geluidsniveau.

Elke maandag (met uitzondering van de officiële feestdagen) wordt er van 10.00 uur tot 16.00 uur een automarkt georganiseerd onder de naam Autowelt Emsbüren waar iedereen zich voor kan inschrijven.

Liefhebbers van bloemen en planten brengen een bezoek aan Emsflower, een permanente tentoonstelling van bloemen en planten, in feite een grote, deels overdekte, kwekerij die, tegen betaling, zijn deuren openstelt voor bezoekers die het kweekproces in al zijn facetten willen meemaken. Je kunt met een groep een excursie boeken, maar ook schoolklassen zijn, bijvoorbeeld tijdens een schoolreisje, welkom. Voor de kinderen vindt aangepaste uitleg plaats. Denk niet dat het alleen gaat om planten die je in elke kas kunt kopen, in dit grote bedrijf worden ook tropische planten gekweekt die hun weg vinden over de gehele wereld.

Inlichtingen:
VVV Emsbüren Touristik GmbH
Papenstrasse 15, 48488 Emsbüren
Tel. 05903 – 935 58
E-mail: [email protected] Internet: www.vvv-emsbueren.de