Osnabrück en Bentheim

Swipe

Haren (Ems)

Er zijn meerdere plaatsen in Duitsland met dezelfde naam, vandaar dat Haren in Emsland altijd wordt aangeduid als 'Haren (Ems)'. Als je bij Ter Apel de grens oversteekt ben je snel in Haren. De ruim 23.000 inwoners tellende plaats (2015) is onderverdeeld in een 12-tal kerngebieden t.w. Haren/Altharen, Altenberge, Emen, Emmeln, Erika, Fehndorf, Landegge, Raken, Rütenbrock (zeer in trek bij inwoners in het Nederlandse grensgebied), Tinnen, Wesuwe en Swartenberg/Lindloh.

Direct na de Tweede Wereldoorlog gebeurde er iets bijzonders met Haren. Poolse eenheden bezetten, namens de Brits-Canadese bevrijdingslegers, een belangrijk deel van Emsland. De Britten doopten Haren om tot Maczków (naar een Poolse generaal) en gaven de Poolse bevrijders, maar ook voormalige Poolse krijgsgevangenen de gelegenheid zich in Haren te vestigen. De oorspronkelijke bevolking werd verbannen en de Polen namen bezit van hun huizen. Dat de inwoners van Haren protesteerden tegen de gang van zaken moge duidelijk zijn. Het probleem was echter dat de Polen die zich in Haren bevonden niet konden terugkeren naar hun land. Dat lag, als gevolg van de beslissingen tijdens de Conferentie van Jelta achter het IJzeren Gordijn. En de terugkeer van de Polen die tegen de Duitsers hadden gevochten naar een communistisch Polen was tamelijk risicovol. Gedurende de eerste jaren na de oorlog verbleven zodoende duizenden Polen als vrijwillig banneling in Maczków. In de jaren 1946 en 1947 emigreerden de meeste Polen naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada. Ook kozen veel Polen voor een verblijf in Nederland. Pas in augustus 1948 was het probleem opgelost en keerden de inwoners van Haren terug naar hun huizen en Maczków werd weer Haren.

Haren is een echt gebied voor toeristen die van water houden, het stadje was door de eeuwen heen een (binnen)havenplaats. Vandaag de dag zijn de economische activiteiten die met de scheepvaart te maken hebben weliswaar beduidend minder dan vroeger, watersporters voelen zich er, dankzij de uitgebreide voorzieningen, uitstekend thuis. Het scheepvaartmuseum laat je zien hoe groot het belang was van het vroegere Haren. Behalve voor watersporters is Haren ook een belangrijk centrum voor de golfsport. In veel gevallen wordt voor een combinatie van die twee zaken gekozen.

In Haren bevindt zich ook een molenmuseum waar je kunt zien hoe men in Haren de voeten droog hield, maar ook op andere manieren gebruik maakte van de kracht van de wind.

Houd je van kerken dan moet zeker een bezoek worden gebracht aan de monumentale koepelkerk in Haren, gewijd aan St.Martinus.

Midden in een recreatiepark (vakantiecentrum Schloss Dankern) ligt de waterburcht Dankern. Tot 1729 was het slot het bestuurlijk centrum van Amtsgericht Meppen. Achter de brug over de slotgracht ligt een schitterend portaal, waaraan je de rijkdom uit vroeger dagen kunt aflezen. Vrijwel nergens in Duitsland kun je zo'n prachtig voorbeeld van barokke bouwkunst vinden.

Inlichtingen:
Touristikverein Haren (Ems) e.V.
Neuer Markt 1, 49733 Haren (Ems)
Tel. 05932 – 71313
E-mail: [email protected] Internet: www.haren.de