Osnabrück en Bentheim

Swipe

Haselünne

In het hart van Emsland ligt Haselünne, sinds de 15e eeuw een Hanzestad vooral bekend als een van de centra waar sinds mensenheugenis jenever wordt gestookt. Dankzij de ligging, omgeven door bossen en direct bij het natuurgebied Wacholderhain, is het een geliefde plaats voor vakantiegangers. De gemeente heeft zich in de afgelopen jaren nadrukkelijk ontwikkeld tot vakantiegebied en ontving in 2010 ook landelijke erkenning als zodanig: 'Staatlich anerkannter Ehrholungsort', landelijk erkende vakantieplaats. Op zich niet zo vreemd, met ook nog eens diverse meren in de directe nabijheid. De liefhebber van watersport, de hengelaar, alles wat er op, in of onder water te doen valt is er voorhanden. Een rondvaart met de stoomboot over de Hasesee is voor velen een belevenis van de eerste orde.

Haselünne ontleent zijn naam aan de rivier de Hase die zijn weg vindt door het Hasedal. In 1272 kreeg het al stadsrechten waarmee het als oudste stad van Emsland kan worden aangemerkt.

Jenever stoken en de geschiedenis ervan is onlosmakelijk met de stad verbonden, Al in het midden van de 18e eeuw waren er meer dan 25 jeneverstokerijen gevestigd en vandaag de dag kun je een bezoek brengen aan het in een van de historische gebouwen ondergebrachte jeneverstokerij museum, maar er is ook een drietal stokerijen waar je welkom bent om het proces te volgen.

In de stad vindt je bijzondere en historische gebouwen, een rondrit door de stad maakt dat duidelijk. Dat kan (begeleid) op diverse manieren, maar de meeste mensen kiezen voor paard en wagen. Ga je te voet dan heb je aanmerkelijk meer mogelijkheden om de plaats van je keuze wat nauwkeuriger te bekijken, maar je kunt er later natuurlijk ook terugkeren om bijvoorbeeld de St.Vicentius parochiekerk of het historische centrum op je gemak te bekijken. Wil je iets meer van het Hasedal zien, maak dan gebruik van de stoomtrein die er rijdt. Wil je (nog) meer over weten dan is een bezoek aan het openluchtmuseum wellicht een optie.

Inlichtingen:
Touristinformation der Stadt Haselünne
Rathausplatz 1, 49740 Haselünne
Tel. 05961 – 509 320
E-mail: [email protected] Internet: www.haseluenne.de