Osnabrück en Bentheim

Swipe

Lingen

Emsland telt vele kleine, al dan niet samengevoegde, gemeenten. Lingen is echter een stad waar je niet omheen kunt, het is, met meer dan 52.000 inwoners (2015), een van de grote zelfstandige gemeenten, tevens de grootste stad van Emsland. Je vindt de plaats ten oosten van het Graafschap Bentheim, op korte afstand van een andere grote stad: Norhorn. Je kunt er een zwerftocht maken langs alles wat met de geschiedenis en de cultuur van Emsland te maken heeft.

In 975 werd Lingen voor het eerst in de geschiedenisboeken genoemd. Niet zozeer vanwege de betekenis van het plaatsje, maar in de eerste plaats vanwege de ligging ervan op de kruising van twee belangrijke (handels)routes. Dat zorgde ervoor dat er in de middeleeuwen al sprake was een belangrijk handelscentrum met alle voordelen, maar ook alle nadelen van dien. Belangrijke plaatsen vroegen erom veroverd te worden en dat was dan ook de oorzaak van dat Lingen door verschillende nationaliteiten begeerd werd.

Lingen heeft vanaf het begin van de 13e eeuw belangrijke banden met Nederland gehad. Het was toen nog 'Graafschap Lingen' dat tot de Nederlanden gerekend werd. In 1597 trok Prins Maurits de stad binnen en in 1605 werd Lingen, toen natuurlijk al een belangrijke vestingstad, veroverd door Spinola, die in opdracht van Philips II naar de Nederlanden gekomen was om er orde op zaken te stellen. In 1632 kwam het definitief terug in Nederlands bezit en dat bleef zo tot 1702, toen het overging in Pruisische handen. Daarna veroverde Napoleon de stad, de Pruisen heroverden het. Hannover veroverde het, de Pruisen heroverden het opnieuw. Tot aan het begin van de 20e eeuw was het Nederlands de voertaal van de bevolking. Sporen van het verleden zijn nog overal in de stad terug te vinden.

Een begin van een ontdekkingstocht daarnaar zou kunnen beginnen in het Emslandmuseum in Lingen. Zoals de meeste musea in Emsland is dit op maandag gesloten. Zoek je vertier in het water dan vind je dat in Linus Lingen Wasserwelten. Waaghalzen vinden vertier in een 100 meter lange glijbaan, wil je het wat rustiger aan doen dan zijn de uitgebreide saunavoorzieningen de aangewezen plaats.

Een wandeling in Lingen begint in de buurt van het gemeentehuis. De prachtige trapgevel verleidt vele toeristen tot het schieten van plaatjes ervan, totdat ze de gebouwen in de omgeving ontdekken en het oude kruithuis (Pulverturm). Op deze plaats vindt je veel van de meer dan 1000-jarige historie van de stad terug. Wil je shoppen in het leuke centrum dan is de oude Marktplatz een ideaal uitgangspunt. Je kunt de drukte ook vanaf een van de vele terrasjes aan je voorbij laten trekken.

Cultuur en natuur liggen in Lingen op slechts een steenworp afstand van elkaar. In de directe omgeving zijn bossen te vinden en natuurlijk zijn de mogelijkheden om je op het water te vermaken legio. Wil je alles op een presenteerblaadje aangeboden krijgen dan ga je naar het recreatiegebied Hanekenfähr, waar je ook tal van sluizen vindt die het water in goede banen leiden en soms ontdek je een waterval.

Inlichtingen:
Lingen Wirtschaft & Tourismus e.V.
Neue Straße 3A, 49808 Lingen (Ems)
Tel. 05919 – 144 145
E-mail: [email protected]  Internet: www.lwt-lingen.de