Osnabrück en Bentheim

Swipe

Meppen

In het westen van het Emsland ligt de oude vestingstad (Stadt) Meppen op maar 20 km van de Nederlandse grens, ruwweg ten zuidoosten van Emmen, waar de rivieren Ems en Hase elkaar ontmoeten. Deze zelfstandige gemeente, hoofdstad van Emsland, telt bijna 35.000 inwoners (2015) en heeft, ondank de lange historie, een buitengewoon moderne uitstraling.

De lange geschiedenis begint rond 780 toen er in opdracht van Karel de Grote een doopkapel werd gebouwd. In 834 komt de naam voor het eerst voor in de geschiedenisboeken en al snel krijgt Meppen betekenis voor de omgeving, vooral omdat de (kerk)vorsten er zich vestigden. Tot 1252, toen de eigenaresse Gravin Jutta von Vechta-Ravensberg haar bezittingen verkocht aan de bisschop van Münster, als gevolg waarvan Meppen, al sinds 945 in het bezit van tol-, munt- en marktrechten, ging behoren tot het bisdom Münster. In 1360 kreeg Meppen stadsrechten en daarmee het recht om de stad te fortificeren. In 1408 werd met de bouw van het stadhuis begonnen, vanaf 1605 werkte men aan de uitbreiding ervan. Vele vorstbisschoppen zwaaiden de scepter over Meppen, elk had wel een aandeel in de uitbreiding ervan, waarvoor tal van beroemde architecten werden ingehuurd waaronder Johann Konrad Schlaun, een naam die je overal in de omgeving tegenkomt als het gaat om indrukwekkende bouwwerken. In Meppen is zijn naam onlosmakelijk verbonden met de altaren van de barokke Gymnasialkirche welke in de jaren 1743 tot 1746 werd gebouwd.

In 1820 werd Meppen een deel van het Franse keizerrijk, in 1815 werd het, bij een besluit genomen tijdens het Weens Congres, toegewezen aan het koninkrijk Hannover.

Meppen werd in 1856 via het spoor bereikbaar door de aanleg van de spoorlijn Rheine-Emden, waardoor de economische betekenis met sprongen toenam. Het koninkrijk Pruisen keek met begerige ogen naar Meppen en omgeving en na veel politiek gesteggel werd tenslotte in 1866 heel Hannover als provincie ingelijfd bij Pruisen.

In de jaren 1938/39 ontkwamen ook de in Meppen gevestigde joden niet aan de in heel Duitsland heersende hetze tegen hen en werden ze uit de stad verdreven, hun synagoge werd vernield. Het kon niet uitblijven dat Meppen, mede gezien de strategische ligging ervan, tijdens de Tweede Wereldoorlog letterlijk zwaar onder vuur kwam te liggen. Honderden burgers kwamen om en vele huizen werden vernield.

Van 1945 tot 1947 werd Meppen door Poolse en Canadese troepen bezet. In dezelfde tijd werd het koninkrijk Pruisen opgeheven en werd Emsland toegevoegd aan de Duitse provincie Nedersaksen. Die troffen het niet want in 1946 kwamen vele plaatsen in Emsland als gevolg van slecht weer en diverse dijkdoorbraken, onder water te staan. Op vele plaatsen in het centrum van Meppen stond het water meer dan een meter hoog.

In 1950 kwam, door tal van economische overwegingen, het district Emsland tot stand. In de jaren 1973 en 1974 kreeg Meppen als gevolg gemeentelijk herindeling waardoor 13 omliggende dorpen aan de gemeente werden toegevoegd, zijn huidige aanzien. In 1978 werd besloten om de binnenstad, met name de Markt en de Bahnhofstrasse autovrij te maken. In 2010 kwam de nieuwe brug over het Dortmund-Ems kanaal, na een constructietijd van 2 jaar, gereed als vervanging van de verouderde Meppener hefbrug (die al eens een periode voor het verkeer was afgesloten).

Inmiddels is het een begrip: MEP (Meppener Einkaufs Passage), een hypermodern winkelcentrum met 35 grote en kleine bedrijven, waarmee in 2011 een begin werd gemaakt na een voorbereidingsperiode van twee jaar. Op 16 mei 2013 werd het voor het publiek opengesteld.

Meppen heeft diverse bekende Duitsers voortgebracht. Onder hen de wereldberoemde springruiter Alwin Schockemöhle

In en rond Meppen is veel te zien en te beleven. Het beste vraag je om informatie bij de lokale toeristenorganisatie, je bevindt je dan meteen in het hartje van de historische stad en kun je een begeleide rondleiding bespreken, onder ander naar de prachtige Gymnasialkirche. Het stadsmuseum geeft je alle informatie die je nodig hebt om de historie van de stad aan een nader onderzoek te onderwerpen. Ben je geïnteresseerd in de achtergronden van het Emsland sinds de pre-historie, dan bezoek je het Ausstellungszentrum für die Archäologie des Emslandes. Met de kids ga je naar Monkey's Playland.

Inlichtingen:
Tourist Information Meppen (TIM) e.V.
Markt 4, 49716 Meppen
Tel. 05931 – 153 333
E-mail: [email protected]
Internet: www.meppen-tourismus.de