Osnabrück en Bentheim

Swipe

Sögel

Zoals veel andere plaatsen is ook Sögel een Samtgemeinde. Het is samengevoegd met de vroegere zelfstandige gemeenten Börger, Gross Berssen, Klein Berssen, Hüven, Spahnharrenstätte, Stavers en Werpeloh en telt ruim 7300 inwoners (2015). De gemeente ligt in het noordoosten van Emsland, oostelijk van Lathen. Het is een ideaal uitgangspunt voor wandelingen en fietstochten door het eeuwenoude landschap met heide, bossen en vennen.

De geschiedenis gaat ver terug, opgravingen hebben uitgewezen dat er al meer dan 5000 jaar geleden mensen woonden. Binnen de gemeente zijn tal van bezienswaardigheden te bezoeken. In Sögel zelf is het 275 jaar oude (sinds 2012) barokke Schloss Clemenswerth, tussen 1737 en 1747 gebouwd door Johann Conrad Schlaun, een echte topper en als je de gelegenheid hebt moet je proberen om er een concert bij te wonen. Het herbergt altijd wel een tijdelijke tentoonstelling, maar je kunt er permanent terecht om de geschiedenis van Emsland aan een nader onderzoek te onderwerpen, het kasteel herbergt namelijk het Zentrale Emslandmuseum.

Het bosgebied met diverse attracties Wacholderhain ligt in het voormalige Börger en is geliefd bij vele toeristen.

In Spahnharrenstätte ligt het beschermde natuurgebied Männige Berge waar je alles te weten kunt komen over de natuur in dit gebied.

Een prachtige wind- en watermolen, een van de weinige in Duitsland en volgens sommigen uniek in Europa, ligt binnen het de grenzen van het voormalige Hüven.

Een koningsgraf, meer dan 5000 jaren oud, is te bezichtigen in Berssen.

Wil je een echt oude watermolen bezoeken dan kun je terecht in Stavern.

In Werpeloh bevindt zich een Batakhuis uit zuidoost Azië. Omdat het Batakvolk in hoofdzaak voorkomt op Sumatra (Indonesië), is het niet uit te sluiten dat ooit een gevluchte inwoner van dat eiland via Nederland in Werpeloh is neergestreken en daar uit heimwee een huis heeft nagebouwd volgens het model waarin zijn voorvaderen eeuwenlang woonden. Het verhaal over de historie van het huis zal een stuk romantischer worden verteld.

Inlichtingen:
Tourist-Information Sögel
Am Markt 2, 49751 Sögel
Tel. 05952 – 969 7000
E-mail: [email protected] Internet: www.soegel.de