Osnabrück en Bentheim

Swipe

Spelle

Samen met Lünne en Schapen vormt Spelle een Samtgemeinde, waar ruim 8800 mensen wonen (2015). Het ligt in het uiterste zuiden van Emsland, oostelijk van Bad Bentheim. Een bijzonder waterrijke omgeving met de riviertjes Grosse Aa, Speller Aa en de meren Blauen See en Lünner See als belangrijkste trekpleisters. Vanuit talrijke zeer oude boerderijen wordt het land met de modernste machines bewerkt.

De vroegere waterburcht Venhaus is een bezoek zeker waard. De naam ziet al een beetje op de omgeving, waarin zich een aantal vennen bevinden. Er is een 'Lehrpad' aangelegd waarlangs je heel veel informatie vindt over alles wat groeit en bloeit in het grote vennen- en moerasgebied. Wil je het van boven bekijken dan kun je in het Burgerpark (met Haus Schmeing) een uitzichttoren beklimmen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Speller Dose, een veen- en moerasgebied dat tot de belangrijkste attracties van Spelle behoort.

In Schapen kun je herinneringen ophalen aan de Tödden, de vroegere reizende verkopers vergelijkbaar met onze marskramers, die vanuit het dorp werkten en er hun huizen hadden. Enkele daarvan zijn overgebleven en herinneren aan de geschiedenis van deze Tödden. Een compleet overzicht van het 'Tödden-gebeuren' is als permanente tentoonstelling zichtbaar gemaakt in het Alten Pfarrhaus.

Rond de Blauen See is een groot recreatiegebied met vakantiewoningen, een camping (ook voor campers) en een speciale plaats waar de jeugd hun tent op kan zetten.

Ook in de omgeving van Spelle zijn uitstekende voorzieningen voor de wandelaar en de fietser.

Inlichtingen:

Kijk bij: Freren-Langerich-Spelle (ook voor de overige bezienswaardigheden in dit gebied)