Osnabrück en Bentheim

Swipe

Osnabrück

Osnabrück is de op twee na grootste stad van Nedersaksen en er wonen ongeveer 157.000 mensen (2015). Het is de enige stad in Duitsland die in een natuurgebied ligt: het wordt aan alle kanten omgeven door het UNESCO geopark TERRA.vita.

De stad wordt door iedereen (niet in de laatste plaats door de Osnabrückers zelf) in verband gebracht met de Vrede van Westfalen die in 1648 zowel in Osnabrück als in het nabijgelegen Münster werd gesloten. Je ontkomt er ook nauwelijks aan, bij alles wat je onderneemt, bij alles wat je bezoekt en bij alle onderwerpen waarover je praat, op de een of andere manier wordt de Vrede van Westfalen als onderwerp opgevoerd. Het woord 'Friedensstad' is waarschijnlijk het meest gebezigde in tal van wervende folders. Een ander veel genoemd geschiedkundig feit is dat de stad ooit door Karel de Grote werd gesticht. Ook daarover krijg je gevraagd of ongevraagd informatie.

Maar, er is natuurlijk veel meer. De naam Karmann bijvoorbeeld, is onverbrekelijk met de naam van de stad verbond. Karmann? Zeker, kijk eens naar buiten! De carrosserieën van de meeste Audi's, BMW's, Volkswagens, Chryslers en Daimlers komen uit de fabrieken nabij Osnabrück. Ouderen zullen zich de legendarische Karmann-Ghia nog feilloos herinneren.

Osnabrück is een bruisende stad met een prachtig historisch centrum en het zal je verbazen hoeveel nog meer! Want, laten we wel zijn, we kennen Osnabrück van de verkeersborden langs de weg, als kruising van Europese hoofdverkeerswegen is Osnabrück ook zeer belangrijk, maar over wat er allemaal te zien en te beleven valt zijn we toch minder geïnformeerd. Daar gaan we verandering in aanbrengen.

Het Osnabrücker Land is in vier delen gesplitst, met de stad Osnabrück als uitgangs- en middelpunt. Daarna komen de gebieden ten zuiden, ten oosten en ten noorden van Osnabrück aan de orde. Binnen de afzonderlijke gebieden wordt een aantal kleinere plaatsen in alfabetische volgorde in het kort behandeld. Van elke plaats is het adres van de lokale toeristenorganisatie vermeld, het telefoonnummer ervan en, voorzover aanwezig, het internet- en het e-mailadres. De plaatselijke telefoonnummers zijn vermeld zoals je die belt als je in Duitsland bent. Bel je vanuit België of Nederland dan kies je eerst 0049, het internationale toegangsnummer voor Duitsland, en laat je de 0 voor het nummer van de plaats weg.

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Osnabrückerland en Graafschap Bentheim expert Paul de Waard

1. De bisschopsstad Osnabrück is de enige Duitse stad die midden in een natuurgebied ligt. De stad heeft een historisch centrum met het prachtige stadhuis waarin de Friedenssaal, waar de Vrede van Münster in 1648 tot stand kwam. Bezoek het in architectonisch opzicht bijzondere Felix Nussbaum Haus.

2. Het klokkenmuseum van Bad Iburg is een belevenis voor jong en oud, al is een bezoek rond het middaguur niet echt een aanrader.

3. Bezoek Melle en dan in het bijzonder het automuseum aldaar. Met de kinderen kun je ook een lange wandeling maken over het 'Planetenpad' waar ze enthousiast zullen worden over ons zonnestelsel. Als je daarna ook nog een bezoek brengt aan het wildpark Diedrichsburg dan kan hun dag niet meer stuk.

4. Over de Höhenburg Bentheim zwaait nog steeds de prins zu Bentheim und Steinfurt de scepter. Het kasteel geeft een prachtig inzicht in de manier waarop de rijke adel (w.o. Koningin Emma) hun dagen tijdens een uitstapje doorbrachten. Het is een indrukwekkend museum met als pronkstuk de crusifix uit de 11e eeuw getiteld 'Herrgott von Bentheim'.

5. Laat je opsluiten in de kelder van het prachtige oude raadhuis van Schüttorf en beleef zelf hoe de gevangenen zich in vroeger dagen gevoeld moeten hebben op water en brood. Desgewenst krijg je passende kleding aan en bij het verlaten van het gevang ontvang je een oorkonde waarop te lezen is dat je je straf hebt uitgezeten. Dit oudste stadje van Graafschap Bentheim (1295), beroemd om de 'koeien van de armen', is om tal van redenen een bezoek meer dan waard.