Osnabrück en Bentheim

Swipe

Architectuur

Het zal niemand ontgaan dat er grote architecten in Osnabrück aan het werk geweest zijn. Toch zijn er weinig namen die er uitspringen. De architectuur die zij in de stad achterlieten des te meer. Kijk maar eens naar het stadhuis of naar de dom. Kijk eens naar hotel Walhalla in de Bierstrasse of café Läer in de Krahnstrass. Vergaap je aan het Stadttheater, een bonte mengeling van bouwstijlen en vakwerk.

Je moet je ook realiseren dat al het fraais dat je in het oude centrum ziet na de Tweede Wereldoorlog soms steen voor steen opnieuw opgebouwd moest worden. Of en in welke mate men daarin geslaagd is moet je zelf maar beoordelen.

Een van de meest opvallende bouwwerken is het in 1998 geopende Felix Nussbaum Haus naar een ontwerp van Daniël Liebeskind. Hoewel het aan de buitenzijde geen schoonheid is om te zien, de kunst van het ontwerp ontdek je binnen: er is geen meter recht, je verdwaalt er, ondanks de niet zo grote oppervlakte, gemakkelijk in. Het museum wordt niet voor niets het 'museum zonder uitgang' genoemd.