Osnabrück en Bentheim

Swipe

Felix Nussbaum

Een van de belangrijkste zonen van de stad is Felix Nussbaum. Hij werd op 11 december 1904 in Osnabrück geboren als kind van joodse ouders. Zijn vader was handelaar in ijzerwaren en genoot veel aanzien. Al heel jong tekende hij en de omgeving waarin hij opgroeide onderkende zijn talenten al snel. Zijn ouders moedigden hem aan en steunden hem op alle mogelijke manieren. Mede daardoor werd het mogelijk dat hij op 18-jarige leeftijd naar Hamburg vertrok om te gaan studeren aan de school voor kunstnijverheid. Nadat de studie in Hamburg was voltooid trok hij naar Berlijn waar hij voor het eerst erkenning als schilder genoot.

Met zijn vriendin, later zijn echtgenote, Felka Platek trok hij in 1932 naar Rome waar hij in het bezit werd gesteld van een studiebeurs aan de daar gevestigde Deutschen Akademie. De politieke machtsovername door Hitler in 1933 belette hem om naar Duitsland terug te keren en hij maakte tal van omzwervingen door Italië en Frankrijk en kwam uiteindelijk in Brussel terecht. Zijn werken die in die tijd ontstonden tonen de kwelling en de ontreddering, zeker nadat België door de nazi's bezet was en hij en zijn vrouw uitsluitend een ondergronds bestaan konden leiden.

Op 20 juni 1944 werd zijn onderduikadres echter ontdekt en werd het echtpaar op transport gesteld naar Auschwitz waar hij, vermoedelijk op 9 augustus 1944, werd omgebracht. Zijn laatste werk 'Der Triumph des Todes' toont veel van de uitzichtloosheid en de angst waarin het echtpaar lange tijd had moeten verkeren.

Op het museum dat zijn naam draagt lees je in diverse talen: 'Ik ben een wereldburger, overal thuis en overal een vreemde'. Na het lezen van het bovenstaande: zijn levensverhaal.