Osnabrück en Bentheim

Swipe

Weg uit het centrum

Een aantal wat verder van het oude centrum gelegen gebouwen zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Al liggen ze niet in het hartje van de oude stad, de afstand is gemakkelijk te voet overbrugbaar.

Wandel voor de Heger Tor rechtsaf via de Heger Tor Wall. Vlak voor de universiteitsgebouwen ga je linksaf de Katharinenstrasse in. Recht voor je zie je de gotische St. Katharinenkirche, een hallenkerk, oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw. De toren zal ongetwijfeld opvallen, het is met 103,5 meter de hoogste middeleeuwse kerktoren van Nedersaksen. Het interieur en de tentoongestelde voorwerpen dateren in hoofdzaak uit de 20e eeuw.

Als je achter de kerk rechtsaf gaat dan bereik je via Am Ledenhof de Ledenhof, genoemd naar de adellijke familie die het optrekje liet bouwen: von Leden. Het markante gebouw met een renaissance-aanbouw dateert uit de 16e eeuw. Het is in gebruik als hoofdkantoor van de Deutschen Stiftung Friedensforschung, zeg maar de Duitse stichting voor vredesvraagstukken.

Ga nu twee keer rechtsaf en je staat tegenover het 'Schloss' aan de Neuer Graben, in de jaren 1665 tot 1681 gebouwd als residentie voor de vorstbisschoppen. Het is nu in gebruik als universiteitsgebouw. Achter het kasteel bevinden zich fraai aangelegde en goed onderhouden tuinen, een geliefde plek voor de inwoners van Osnabrück om wat verstrooiing te zoeken.

Als je teruggaat naar de Neuer Graben en je blijft deze naar rechts volgen dan bereik je, nadat Neuer Graben is overgegaan in Neumarkt, halverwege aan de rechterzijde de Johannis Strasse. Die wandel je in en na een kleine 500 meter zie je aan de linkerzijde de St. Johanniskirche, een vroeggotische hallenkerk, oorspronkelijk gebouwd tussen 1256 en 1292. In de kerk bevindt zich een zeer bezienswaardige kruisgang, een uit zandsteen opgetrokken sacramentshuis uit 1440 en een sacristie die rust op een middenpijler waaromheen zich vier hoge gewelven bevinden uit de 14e eeuw.

Aan de andere kant van de oude stad liggen de botanische tuinen van de Osnabrücker universiteit. Voor de liefhebber een bezoek waard. Je komt er door bij de Heger Tor de Torwall over te steken. Schuin tegenover het Felix Nussbaum Haus loop je de Bergstrasse in, je steekt de Bismarck Platz recht over en je bereikt de botanische tuin door de Edinghäuser Strasse tot het einde te volgen en dan, nadat je het smalle pad een stukje volgde, rechts aan te houden.

Behalve de bloemen en planten die je in een botanische tuin mag verwachten straalt het geheel een rust uit die je niet zou verwachten in een grote stad. Het is dan ook een geliefde recreatieplek voor de bewoners ervan.