Osnabrück en Bentheim

Swipe

Bersenbrück

Zoals overal elders hebben ook in het noorden van het Osnabrücker Land op grote schaal gemeentelijke herindelingen plaatsgevonden. Daardoor ontstonden de zogenoemde 'Samtgemeinden'. Bersenbrück is daar een goed voorbeeld van. Samen met de deelgemeenten Alfhausen, Ankum, Eggermühlen, Gehrde, Kettenkamp en Rieste vormt het tegenwoordig een grote gemeente. Dat wil niet zeggen dat je niet bij de deelgemeenten terecht kunt of dat je op Bersenbrück aangewezen zou zijn, het is een kwestie van diensten en mensen samenvoegen met een economisch doel.

Het is niet verbazingwekkend dat het streekmuseum in Bersenbrück gevestigd is. Vroeger was het dorp de 'hoofdstad' van dit district. Nog steeds zijn er bestuurlijke organen gevestigd en is het een centrum voor het streekonderwijs. In het museum vind je vooral de geschiedenis van de landbouw en wordt getoond welke kunst er in vroeger dagen op simpele boerderijen vervaardigd werd. Je vindt het museum in het oude klooster, bereikbaar via de bezienswaardige Klosterporte aan de Markt.  

Gehrde, 3 kilometer ten oosten van het dorp, heeft een fraai oud kerkplein en liefhebbers van oude spullen gaan naar de Antiquitätenhof Burlage uit 1520 in Langen, iets ten noorden van Bersenbrück.

Alfhausen is een leuk dorpje met nauwelijks 3.800 inwoners (2015). Toch kun je er best een poosje doorbrengen. In sportief opzicht werd Alfhausen bekend na de aanleg van de Alfsee in 1976. Het is een prettig watersportoord waar om tal van kampioenschappen (waaronder waterskiën) gestreden wordt. Ooit van kanopolo gehoord? Welnu op de Alfsee worden toernooien in deze sport georganiseerd. De omgeving leent zich bijzonder voor wandelen (de bekende Friesenweg), paardrijden, fietsen en natuurlijk kan de hengelsport in al z'n facetten hier bedreven worden. Aan het meer bevindt zich een prima camping, waar vanuit je kunt waterskiën en zeilen.

In het dorp zelf kun je een bezoek brengen aan de St. Johanniskirche waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 13e eeuw met de beroemde 'Strahlenmadonna'.

Vanuit het meer dan 1000 jaar oude Ankum kun je alle kanten op. Het is een geliefd vakantieplaatsje met boerenbedrijven (vooral in de wijk Tütingen) waar je als vakantieganger welkom bent. Ook de kinderen zullen zich hier kostelijk amuseren en als ze het leuk vinden dan kunnen ze zelfs leren hoe een koe te melken. Ankum ligt aan de rand van de Ankummer Höhen, een prachtig natuurgebied met bossen en heuvels, centrum van het noordelijke deel van het Teutoburger Wald. De 'Artlander Dom' in het plaatsje dateert uit de 12e eeuw, mogelijk zelfs vroeger. Vlak bij de Artland Golfclub, ongeveer 5 kilometer ten zuiden van Ankum vind je graven en grafheuvels die waarschijnlijk tot wel 4000 jaar oud zijn. Een leerpad vertelt alles over de historie ervan.

Ankum beschikt zowel over een openlucht- als over een overdekt zwembad. Het dorp heeft iets met dieren: in juni wordt er een paarden(spring)concours georganiseerd, de grote veemarkt is in september en in december is er nog eens een aparte paardenmarkt.

De omgeving van Ankum leent zich bijzonder voor het maken van wandelingen en fietstochten. Liefhebbers van de golfsport kunnen zich uitleven op de Artland Golfclub en als je meer van watersport houdt: de Alfsee ligt op nauwelijks 10 kilometer afstand.

In Eggermühlen ligt een kasteel uit 1661, tegenwoordig in gebruik als vakantieverblijf met een wintertuin. Maar, ook als je er niet verblijft ben je er welkom om een kijkje te nemen bij onder andere de oude watermolen.

Informatie:

Tourist-Information Samtgemeinde Bersenbrück
Quakenburger Strasse 1a
49593 Bersenbrück
Tel. 05439 - 962 470  
E-mail: [email protected]  Internet: www.bersenbrueck.de