Osnabrück en Bentheim

Swipe

Wallenhorst

Op de St. Alexanderkirche van Wallenhorst staat geen weerhaan, maar een gouden hen. Volgens de overlevering zou deze er in opdracht van Karel de Grote op geplaatst zijn om meer christelijke gemeentes uit te laten broeden. Hoewel over het bestaan van de kerk pas in 852 in documenten gewag wordt gemaakt zou de oorspronkelijke al in 777 door Karel de Grote zelf zijn ingewijd ter gelegenheid van het overbrengen van de stoffelijke resten van St. Alexander naar Wildeshausen waar hij nog steeds beschermheilige van is. Mogelijkerwijs is de kerk gebouwd op de plaats waar eens een houten Saksische kerk stond. De kerk in zijn huidige vorm dateert uit 1140.

Wallenhorst heeft nog een andere oude bezienswaardigheid: de Wittekindsburg, een van de belangrijkste vestingburchten van Noordwest-Duitsland. Hertog Widukind zou zich hier, na het verlies van de slag aan de Hase, hebben teruggetrokken. Men twijfelt aan dat verhaal, maar zeker is dat op deze plaats al in de 9e eeuw een gebouw moet hebben gestaan.

Tegenover al die oudheden staat een modern winkelcentrum, gelegen in een voetgangersgebied. Jaarlijks worden hier in september de 'dagen van de oude muziek' georganiseerd.

Ongeveer 4 kilometer ten oosten van Wallenhorst lig het bedevaartsoord Rulle. In het jaar 1347 zou hier een hostie bloed van Jezus afgescheiden hebben. Onder de bedevaartgangers staat dit bekend als het 'Ruller Blutwunder'. Ook de Ruller steengroeve is het bekijken waard.

De omgeving van Wallenhorst staat bekend om het prachtige landschap met het gebied rond de Hollager Berg als hoogtepunt.

Informatie:

Gemeinde Wallenhorst
Rathausallee 1
49134 Wallenhorst
Tel. 05407 - 8880  
E-mail: [email protected]  Internet: www.wallenhorst.de