Osnabrück en Bentheim

Swipe

Belm

De naam Belm is onlosmakelijk verbonden met die van Widukind (Wittekind, de Saksische tegenstander van Karel de Grote). Widukind leeft in talloze verhalen en sagen voort als fervent tegenstander van de kerstening. Men zegt dat Widukind zich evenwel bekeerde (hoewel het waarschijnlijker is dat hij ertoe gedwongen werd) en in de romaanse Dionysiuskerk gedoopt werd. In de 600 jaar oude doopvont in de kerk zijn afbeeldingen te vinden die naar dit geschiedkundige feit zouden verwijzen. Voor de wandelaar heeft Belm een 'Wittekindroute' uitgezet waarlangs je van alles aan de weet kunt komen over de gezworen tegenstander van Karel de Grote.

De omgeving van Belm is op een heel andere manier interessant voor geologen. Een gletsjer die in de ijstijd door het land trok heeft zoveel stenen op de Gattberg, iets ten noordwesten van Belm, achtergelaten dat men spreekt van de Stenen Zee.

Belm is opgenomen in de Bramgau-Route en maakt op die manier deel uit van de door UNESCO ontwikkelde route langs de geoparken in dit gedeelte van Duitsland.

Liefhebbers van ijslandpony's zorgen ervoor dat ze in september in Belm zijn, de traditionele Weser-Ems ruiterkampioenschappen met dit paardje worden dan in Belm georganiseerd.

Informatie:

Gemeinde Belm
Marktring 13
49191 Belm
Tel. 05406 - 5050  
E-mail: [email protected]  Internet: www.belm.de

Ten oosten van Osnabrück