Osnabrück en Bentheim

Swipe

Melle

Op ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Osnabrück ligt de plaats Melle, met bijna 46.000 inwoners (2015), de grootste plaats in de omgeving van Osnabrück. Er is van alles te beleven en je zult er met of zonder kinderen zonder problemen een paar dagen door kunnen brengen. De centrale ligging tussen Wiehengebirge en het Teutoburger Wald maakt het tot ideaal uitgangspunt voor allerlei belevenissen.

Melle ontstond als zelfstandige stad in 1977 door de samenvoeging van maar liefst 56 vroegere gemeentes en dat is dan ook de reden dat er overal volop ruimte is. De vroegste sporen van de stad dateren uit de 8e eeuw.

Het openluchtmuseum van de stad is tevens streekmuseum. Er zijn tal van oude huizen gereconstrueerd of herbouwd met schitterend vakwerk. Dat vind je ook terug in de Alte Posthalterij aan de Haferstrasse maar dat is origineel en dateert uit 1644. Hier werden vroeger de paarden die dienst deden op het traject tussen Herford en Osnabrück gewisseld.

Het gemeentehuis is weliswaar een stuk jonger, het werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw, maar het beslist de moeite van het bekijken waard.

Liefhebbers spoeden zich naar het automuseum aan de rand van de stad, ondergebracht in een oude meubelfabriek. Het bijzondere aan de grote collectie is dat alle auto's zo de weg op kunnen. Tijdens rondritten van oldtimers kunnen alle tentoongestelde modellen er zonder uitzondering aan deelnemen.

Als je het hogerop wilt zoeken dan bezoek je de sterrenwacht waar op een 8,5 kilometer lang 'Planetenpad' het zonnestelsel is uitgebeeld op een schaal van 1 op 1 miljard. Niet alleen voor sterrenkundigen interessant, ook kinderen zijn hier heel enthousiast over.

Kinderen vermaken zich ook opperbest in het Wildpark Diedrichsburg waar ze de herten, wilde zwijnen en moeflons van wel heel dichtbij kunnen bewonderen.

In het voorjaar hult Melle zich in tal van kleuren, de geraniummarkt is uniek in zijn soort en er zullen weinig mensen zijn die de verleiding van het aanbod kunnen weerstaan. Voor betrekkelijk weinig geld kun je een hele zomer lang achter de geraniums zitten (je kunt ze natuurlijk ook gewoon in de tuin planten, als je ze na de ijsheiligen zet, bloeien ze totdat de vorst invalt).

In de omgeving vind je (onder andere) de landgoederen Bruche en Ostenwalde, de waterburcht Sondermühlen uit de 16e eeuw en diverse wind- en watermolens.

Melle beschikt over een bronbad, een openluchttheater in het Gränenbergpark (waar ook diverse oude gebouwen te bewonderen zijn) en een sprookjesbos. De omgeving is bij uitstek geschikt om te wandelen en te fietsen, er is meer dan 450 kilometer goed gemarkeerde fietsroute uitgezet in alle windstreken.

Informatie:

Stadt Melle
Markt 22
49324 Melle
Tel. 05422 - 965 311  
E-mail: [email protected]  Internet: www.melle.info

 

Ten oosten van Osnabrück