Osnabrück en Bentheim

Swipe

Ten zuiden van Osnabrück

Zuidelijk van Osnabrück doorsnijdt het Teutoburger Wald het Osnabrücker Land. Het is een prachtig gebied, zeer bekend en geliefd bij de vakantieganger. Je vindt in dit gebied ook nog wel overblijfselen van een belangrijke vorm van zware industrie. Vroeger werd hier staal gewonnen met Georgsmarienhütte als belangrijkste plaats.

De kuuroorden in het zuiden zijn echter het belangrijkst. Het wordt dan ook wel het kuuroorden- of kuurparkengebied genoemd. De laatste benaming zegt iets over de omgeving waarin de kuuroorden gelegen zijn. Jaarlijks reizen er vele mensen heen om te genezen van diverse kwalen. Bad Iburg, Bad Laer en Bad Rothenfelde zijn de bekendste namen. Het feit dat die kuuroorden juist op deze plaats liggen heeft alles te maken met de geneeskrachtige mineralen die in de bodem voorkomen en waarvan zout de belangrijkste is.

Veel mensen hebben moeite met het woord 'kneipp-kuuroord'. Vaak wordt gedacht aan fysiotherapie en wordt Kneipp in verband gebracht met masseren. Dat is slechts zeer ten dele waar. Kneipp is de naam van de man die de ontwikkelaar was van deze behandelmethode. Sebastiaan Kneipp was een Duitse rooms-katholieke geestelijke en natuurgenezer die leefde van 1821 tot 1897. Hij genas van een ernstige aandoening door het baden in de Donau en legde het verband tussen de heilzame werking van het water als gevolg van de samenstelling daarvan. Hij ontwikkelde de kneipp-kuur die onder andere behandelingen met water omvat hetzij via baden, hetzij via begieten. Afhankelijk van de mineralen die zich in het water bevinden wordt de kneippkuur onder andere aanbevolen voor spier- en gewrichtspijnen, hart- en vaatziekten en vormen van oververmoeidheid.