Osnabrück en Bentheim

Swipe

Bad Iburg

Vanaf het einde van de 11e eeuw was, gedurende een periode van ongeveer 600 jaar, Bad Iburg de zetel van het bisdom Osnabrück. In geschriften uit 753 wordt de plaats voor het eerst genoemd, in 772 werd het door Karel de Grote veroverd. Sedert 1953 is Bad Iburg een modern kneippkuur- en recreatieoord. Als je daar meer over wilt weten, wandel dan eens de 11 kilometer lange Kneipp-Wanderweg af.

Bisschop Benno II van Osnabrück liet er, op de fundamenten van het kasteel dat Karel de Grote er bouwde, de stiftsburg en het benedictijnenklooster bouwen. Het geweldige kasteel, dat in 1077 gereed kwam, torent hoog boven de stad uit en is een van de grootste trekpleisters van de omgeving. De achtkantige Bennoturm werd er overigens pas in de 16e eeuw aan toegevoegd. Regelmatig worden er concerten gegeven, in de maand mei vindt het 'Bennofest' plaats. In het Schlossmuseum vind je een schat aan informatie over de periode vanaf bisschop Benno tot aan Sophie Charlotte, de eerste Pruisische koningin. Aan de voet van de Schlossberg ligt de Charlottensee, een prima recreatiegebied. In september worden hier muziekdagen georganiseerd en vindt het 'Seefest' plaats.

In de stad met ongeveer 10.600 inwoners (2015) moet je zeker een kijkje gaan nemen bij het stadhuis dat in 1790 gereed kwam. Liefhebbers brengen een bezoek aan het klokkenmuseum. Er worden zo'n 800 uurwerken getoond waaronder het grootste 'zakhorloge' ter wereld, je vindt er in feite alles wat de tijd aangeeft, variërend van een piepklein dameshorloge tot de klok uit een kerktoren. Tal van uurwerken zijn in bedrijf, om te voorkomen dat rond het middaguur het pand instort geven ze niet allemaal dezelfde tijd aan.

Bad Iburg is, het werd al even genoemd, ook voor niet-kurende mensen een prima plaats om vakantie te vieren. Het ligt prachtig centraal ten opzichte van het Teutoburger Wald en het heeft ook in de directe omgeving tal van mogelijkheden om het je naar de zin te maken. De omgeving is schitterend om te wandelen en om te fietsen, je kunt er allerlei vormen van watersport bedrijven, er zijn diverse zwembaden, je kunt er een huifkartocht maken en er is een sprookjesbos voor de kleinen.

Ten noorden van de stad ligt de Dörenberg, met z'n 331 meter, het hoogste punt van het Osnabrücker Land. Je vindt er de Hermannsturm waar je vanaf een hoogte van 352 meter een adembenemend uitzicht hebt over de omgeving. Ben je in april in de omgeving ga dan kijken in Freeden, de heuvel is dan overdekt met helmbloemen.Glandorfer Straße 5

Informatie:
Tourist-Information Bad Iburg
Am Gografenhof 3 (gemeentehuis)
49186 Bad Iburg
Tel. 05403 - 40 466
E-mail: [email protected]  Internet: www.badiburg.de