Osnabrück en Bentheim

Swipe

Bad Laer

Al in 1836 was Bad Laer bekend als kuuroord. Het zout in de grond zorgt voor een heilzame werking en de Glockensee in het kuurpark is een van de weinige zoutwatermeren in Duitsland. De 208 meter hoge heuvel aan de noordzijde van de stad wordt niet voor niets 'Blumenberg' genoemd. Er bloeien tientallen soorten bloemen waaronder orchideeën, gentianen en akeleien.

Vroeger was Bad Laer een cenrum voor de landbouw, het vlasmonument herinnert daaraan. In het centrum tref je mooie huizen aan met fraai vakwerk en als je nog nooit aan de schandpaal genageld geweest bent dan kan dat hier. Op veel afbeeldingen die met Bad Laer te maken hebben zie je het kenmerk van de stad, de bij de rooms-katholieke kerk behorende toren: de uit ongeveer 1000 stammende 'Griese Toarn'. De trapgevel is zeer opvallend, evenals het gebruikte materiaal: 'Piepsteine'. Deze steensoort is tamelijk uniek en is onlosmakelijk met deze streek verbonden. De kerk werd ooit als verdedigingswerk gebouwd (weerkerk) en behoort tot de oudste van zijn soort in Noord-Duitsland.

Wil je meer weten over het wonderlijke piepsteen, bezoek dan het (uit piepsteen opgetrokken) plaatselijke museum (Kesselstrasse 4). Zowel in het museum als in de museumtuin vind je veel informatie over de geologische achtergronden van Bad Laer.

Het ongeveer 9.300 inwoners tellende dorp (2015) is geliefd bij vakantiegangers, ook hier speelt de centrale ligging een belangrijke rol. Je kunt er hengelen, roeien en paardrijden. De omgeving leent zich bij uitstek om de wandelen en te fietsen. Als je geluk hebt kun je in de zomer een ritje maken met de oude stoomtrein naar Ibbenbühren of Gütersloh.

In augustus vindt het feest van de 1.000 fakkels plaats met een fakkeloptocht die je lang bij zal blijven. In de oneven jaren wordt in juni een grote historische markt georganiseerd, in de even jaren is er een stoom- en truckfestival.

Informatie:

Bad Laer Touristik GmbH
Glandorfer Strasse 5
49196  Bad Laer
Tel. 05424 - 291 188  
E-mail: [email protected]  Internet: www.bad-laer.de