Osnabrück en Bentheim

Swipe

Bad Rothenfelde

De grootste belangstelling gaat uit naar de indrukwekkende gradeerinstallaties. Dankzij de mogelijkheid om het zoute water dat men uit de bodem pompt via deze installaties te veredelen, kreeg Bad Rothenfelde bekendheid. Vooral voor allergiepatiënten is Bad Rothenfelde al meer dan 100 jaar een kuuroord van grote betekenis.

Het eerste gradeerwerk (Alte Gradierwerke) werd in 1777 gebouwd, vooral bestemd om het zoutgehalte van het water te verhogen en zout te winnen. Het tweede gradeerwerk kwam in 1824 gereed en werd toepasselijk Neue Gradierwerke genoemd. Men richtte zich daar in de eerste plaats op medicinale toepassingen. Het zoute water wordt uit de grond naar de oppervlakte gebracht en opgepompt tot boven in het gradeerwerk. Daarna vloeit het langzaam langs de wanden van sleedoorntakken terug naar verzamelbakken in het laagste gedeelte van de installatie. Een gedeelte van het water verdampt, het overblijvende water krijgt een hoger zoutgehalte. Het wordt opnieuw opgepompt naar een volgend reservoir en het ritueel herhaalt zich. Zo gaat het nog verschillende malen en aan het einde van de 412 meter lange installatie bedraagt het zoutgehalte van het water meer dan 25% en wordt het afgevoerd naar de kuuroorden. Het water is dan diverse malen opgepompt en naar beneden gedruppeld: de installatie heeft een afvloeioppervlakte van meer dan 10.000 m2.

Alles over de geschiedenis van het zout en de Gradierwerke vind je in het Dr.Bauer Heimatmuseum (Wellengartenstrasse 10). Het Neue Gradierwerke is op gezette tijden te bezichtigen.

Informatie:
Kur und Touristik Bad Rothenfelde GmbH
Am Kurpark 12
49214 Bad Rothenfelde
Tel. 05424 - 22 180 
E-mail: [email protected]  Internet: www.bad-rothenfelde.de