Osnabrück en Bentheim

Swipe

Georgsmarienhütte

De naamgever van het stadje is koning Georg van Hannover die op deze plaats in 1856 een ijzersmelterij liet bouwen. De plaats wordt ook wel 'de jonge stad in het groen' genoemd. Ondanks het feit dat de staalindustrie hier zeer belangrijk was, heeft Georgsmarienhütte weinig van een industriestad. Toch is het gedurende lange tijd een begrip geweest voor hoogwaardig staal. Er is overigens nog wel wat zware industrie, maar dat beperkt zich in hoofdzaak tot roestvrijstaal van zeer goede kwaliteit dat hier zowel vervaardigd als gerecycled wordt.

In het stadje is niet zoveel bezienswaardig, het geniet vooral grote bekendheid vanwege de orthopedische kliniek, maar je moet zeker een bezoek brengen aan het museum in huize Stahmer. Je kunt er zien hoe industriëlen vroeger woonden, maar het is vooral leuk vanwege de verzameling automatische muziekinstrumenten.

De bijnaam zegt al iets over de omgeving. Uitgestrekte bossen in een heuvelachtig gebied noden tot lange wandelingen en fietstochten. Onderweg word je getrakteerd op tal van fraaie vergezichten.

Op ongeveer 3 kilometer ten oosten van de stad ligt Oesede met het gelijknamige benedictinessenklooster. De oorspronkelijke kloosterkerk werd in de 12e eeuw gebouwd. Nabij het klooster bevindt zich, in de bossen, een openluchttheater waar speciaal voorstellingen voor kinderen worden gegeven.

In het ten noordwesten van Georgmarienhütte gelegen Hasbergen werd in de 19e eeuw zilver gedolven en al was de zilverkoorts maar van korte duur, zowel de Sibersee als de Silberberg herinnert aan die periode. Op de flanken van de Hüggel, waar een niet onaanzienlijke hoeveelheid erts werd gevonden is een geologisch leerpad aangelegd. Leuk en leerzaam voor jong en oud.

Informatie:
Fremdenverkehrsamt
Oeseder Strasse 85
49124 Georgsmarienhütte
Tel. 05401 - 8500 
E-mail: [email protected]  Internet: www.georgsmarienhuette.de