Peloponnesos

Swipe

Byzantijnse periode (324-1453)

Het machtige , waarvan de stad Byzantium (Konstantinopel) in 324 de hoofdstad was geworden heeft een belangrijk stempel op Griekenland gedrukt. De opkomst van het christendom bracht aanvankelijk de bouw van eenvoudige drieschepige basilieken met zich mee. Later ontstond de z.g. kruiskoepelkerk, gebaseerd op een Grieks kruis (vier gelijke benen), waarvan het middelpunt door een koepel werd bekroond. Ook op de vier benen werden wel kleinere koepels gebouwd.

Het inwendige bestaat uit het katholikon, de ruimte waar de gelovigen zich verzamelen en de priesterruimte met absis. Deze ruimten worden gescheiden door de iconostase, de wand met de (middelste) heilige deur, die alleen door de priester mag worden gebruikt. Soms is er een naos of voorhal.

Het land telt nog steeds honderden kloosters, die hun eigen kerkgebouw hebben, een refter en bibliotheek/schatkamer en wooncellen voor de kloosterlingen. Bekende kloosters op de Peloponnesos zijn Mega Spileo en Agias Lavras (bij Kalavrita), Moni Faneromenis (zuidelijk van Korinthos), Moni Elonis (bij Leonidio), Moni Karakala (bij Nafplio).

10 prachtige bestemmingen in Peloponnesos