Peloponnesos

Swipe

Vlag en volkslied

Opvallend is ook de trots van de Griek. Trots op zijn land, dat vol oeroude culturele schatten is, een macho als hij een jachtgeweer in zijn handen heeft en naar hartelust gaten in borden langs de weg schiet (vooral in de Mani!) en charmant ten opzichte van het vrouwelijk geslacht, vooral op het strand.

Die trots op zijn land is echter bijzonder duidelijk. Symbool van de natie is de blauwwit gestreepte vlag met het kruis in de hoek linksboven. Hij wappert dagelijks fier op alle mogelijke plaatsen en is een goede kleurencombinatie met de vaak witgekalkte huisjes in het dorp.

De negen horizontale banen staan, zegt men, voor de negen lettergrepen van de wapenkreet uit de onafhankelijkheidsoorlog (1821-1830). ‘Eleftheria i Thanatos’ (= Vrijheid of Dood!). Het kruis herinnert aan de beschermheilige van de vrijheid, de heilige Andreas.

Karakteristiek is ook het Griekse volkslied, oorspronkelijk ‘Hymne aan de Vrijheid’ van de hand van Dionysios Solomos (1798-1857), de dichter van het eiland Zakynthos voor de kust van de Peloponnesos. In vertaling de eerste regel: ‘Ik herken u aan de scherpte van uw vreselijk zwaard… ik groet u, o Vrijheid!’

De Griek zal zich, politiek dier op het caféterras, elke kritiek op zijn vaderland zeer aantrekken en het hardnekkig verdedigen, soms tegen beter weten in.

10 prachtige bestemmingen in Peloponnesos