Peloponnesos

Swipe

Landschap

Ligging

De Peloponnesos is het meest zuidelijke deel van het vasteland van Griekenland en wordt in het noorden begrensd door de Golf van Korinthos en het Kanaal van Korinthos (dat in 1893 deze regio van schiereiland tot eiland maakte), de Egeïsche Zee en de Ionische Zee. In het Noordwesten ligt tussen Rio enAntirrio een gloednieuwe brug die vooral is bedoeld voor verkeer uit Midden-Griekenland naar de Peloponnesos.

De Peloponnesos is half zo groot als Nederland en wordt bewoond door slechts 1,5 miljoen mensen. De meesten van hen leven van de landbouw, in mindere mate van de visserij. Het toerisme echter neemt hand over hand toe en vormt een nieuwe, goede bron van inkomsten.

Het eiland is uitermate bergachtig. De bezoeker wordt in het binnenland geconfronteerd met zeer bochtige wegen en weggetjes, waarover slechts spaarzaam verkeer voorkomt. Eenzaamheid alom met af en toe een dorpje, dat er schijnbaar verlaten bijligt.

Op enkele plaatsen kronkelt in het voor- en najaar een rivier, die land- en tuinbouw mogelijk maakt. De bergen zelf zijn op de hellingen begroeid met duizenden olijfbomen en hogerop met naald- of loofbomen. Tot diep in het voorjaar zijn de hoogste toppen met sneeuw bedekt.

De bergen lopen meestal steil in de zee af (Mani), waardoor van brede zandstranden geen sprake is. Die liggen wel langs de westkust, de noordkust en de noordoostelijke kust langs de Golf van Argolis.

De naam Peloponnesos is afgeleid van die van de mythische, beroemde en beruchte held Pelops. Het tweede deel van het woord is Grieks voor ‘eiland’ (nisi).

10 prachtige bestemmingen in Peloponnesos