Peloponnesos

Swipe

Klimaat en reistijd

Warme zomers zonder regen en natte, zachte winters zijn de algemene kenmerken van het klimaat in Griekenland. Van half april tot eind september is er nauwelijks sprake van enige regen, al kan een plotselinge stortbui soms zeer verrassend en verkoelend zijn. De temperaturen in deze maanden lopen op van 20 °C in april tot circa 30 °C in juli en augustus. In september daalt de temperatuur langzaam naar 24 °C. De maanden oktober tot en met december kunnen regenachtig zijn, maar dat is geen wet van Meden en Perzen. De eerste maanden van het nieuwe jaar gaan wel gepaard met veel nattigheid. In de bergen valt dan sneeuw.

De beste vakantiemaanden qua zon zijn mei en juni. Bovendien komt dan de gehele natuur tot uitbundige bloei. De temperatuur van het zeewater varieert dan van 18 °C tot 21 °C. In het hoogseizoen worden waarden tot 25 °C bereikt.

Wilt u de grote drukte bij opgravingen en musea ontlopen, ga dan in het voorjaar of in het vaak fraaie najaar. Hotels en pensions behoeven dan ook niet gereserveerd te worden.

In voor- en najaar dient u wat de kleding aangaat rekening te houden met wisselvallig weer. Een trui en een regenjack zijn dan niet overbodig. In het hoogseizoen past luchtige kleding. Bij kerk- of kloosterbezoek echter zijn lange broek en rok voorgeschreven. Sommige kloosters hebben ter bedekking van ‘aanstootgevende’ lichaamsdelen lange slobberige jurken en niet al te frisse capes klaar hangen.

Hoofdbedekking is in de zomermaanden aanbevelenswaardig, evenals een goede zonnebril. Trektochten te voet door de bergen vragen stevige schoenen.

10 prachtige bestemmingen in Peloponnesos