Peloponnesos

Swipe

Eten

De avondmaaltijd is in Griekenland een dagelijks hoogtepunt. Traditioneel begint deze om circa 21.00 uur. Kies een tafeltje op een terrasje om het vaak ongezellige interieur van het horeca-etablissement (felle tl-verlichting, op volle kracht werkende televisie) te vermijden. Een aantal opmerkingen: maak uw keuze uit een estiatorio (algemeen restaurant), een taberna (traditioneel Grieks restaurant), een psarotaberna (visrestaurant) of een psistaria (grill-restaurant). De ouzeri (bar) is het aangewezen etablissement voor het aperitief. U krijgt er altijd mezedes bij, een schaaltje met bijvoorbeeld olijven, een stukje kaas en stukjes octopus. In de galaktopoleio (melkwinkel) kunt u ontbijten, maar ook melk, boter en yoghurt krijgen. Voorts kunt u er terecht voor brood, eieren en honing. De zacharoplasteio (banketbakker) heeft koekjes, gebak, chocolade, snoepgoed, enz. Het gebak is meestal mierzoet. Het kafeneio (café), eens het domein van de Griekse man, die er de politiek besprak, kaartte of backgammon (tavli) speelde, is nu uiteraard ook voor de vrouw toegankelijk. U drinkt er koffie of een frisdrank.

Menukaarten zijn ook in het Engels (en Duits) gesteld. Slechts in afgelegen dorpjes moet u zelf het Grieks ontcijferen of de gerechten van uw keuze in de keuken aanwijzen. N.B. alleen de gerechten waarachter een prijs is vermeld, kunnen worden besteld.

Ga niet af op de fraaie vitrines met voedsel die aan de weg staan. Dat zijn slechts lokkertjes. Ook de zeer bedreven 'binnenpraters' maken niet altijd waar wat ze u op straat beloven.

Ga eten waar de Grieken zelf eten. Dat kan in een achterafstraatje zijn of net buiten het centrum of in het dorpsrestaurant. De toeristische boulevard is gezelliger maar minder 'echt'. En… u krijgt alles snel geserveerd, want uw tafel moet meermalen per avond worden benut.

Griekse gerechten worden bereid met olijfolie, dat in het westen ook steeds populairder wordt. Restaurants in toeristische centra laten de olijfolie soms achterwege, omdat de bezoeker uit West-Europa er niet aan gewend zou zijn. Op tafel vindt u echter altijd een flesje met het gezonde product.

Ontbijt (progevma)

Het Griekse ontbijt stelt weinig voor, maar wordt steeds meer aangepast aan de westerse smaak: thee, koffie, boter, jam, honing, brood en cake. In een enkel toeristisch centrum biedt men zelfs een Engels ontbijt!

Een traditionele lekkernij is yoghurt met honing (yaourti me meli).

Lunch (gevma) en diner (deipno)

Grieken zijn gewend tweemaal per dag een warme maaltijd te gebruiken, de hoofdmaaltijd 's middags. De horeca is echter volledig ingesteld op de toerist die 's avonds zijn hoofdmaaltijd wil gebruiken.

Enkele voorgerechten (orektika)

Met rijst en vlees gevuld druivenblad met speciale saus (dolmades); gekruid gehakt, omelet, aardappelen, aubergines, kaassaus (moussakas); macaroni met gehakt (pastitio makaronia); tomaat gevuld met rijst en gehakt (domates gemistes); yoghurt met komkommer en knoflook (tzatziki); vissoep (psarosoupa); wittebonensoep (fasolada); ei/citroensoep (avgolemono).

Domates gemistes is soms moeilijk verkrijgbaar, gezien de tijd die het kost om het gerecht klaar te maken; soepen worden slechts af en toe aangeboden. De andere gerechten zijn erg populair, vooral de tzatziki.

Visgerechten (psari)

Zeebaars of poon (barbouni); garnalen (garides); gebakken pijlinktvisjes (kalamarakia tiganita); inktvis, speciaal de tentakels (ochtapodi); geroosterde sardines (sardeles); zwaardvis (xifias); tong (glossa).

Genoemde vissoorten zijn populair, maar duur. De prijs gaat per kilo. De gast wijst in een vitrine de vis aan die hij wil eten.

Vleesgerechten (kreas)

Lamsvlees (arni); rundvlees (bodino); varkensvlees (chirino); kip (kotopoulo); hamburger (mpifteki); gesmoord konijn of haas met ui en tomaat (stifado); gehaktballetjes in een tomatensaus (keftedes); pen gegrild schapenvlees (souvlaki); worstjes met komijn in tomatensaus (soutzoukakia); gebakken courgette, gevuld met vlees, uien en witte saus (papoutsakia); gekruide worstjes (loukanika).

Groenten (lachanika)

Sperziebonen (fasolakia); aubergines (melidzanes); tomatensalade (met olijven en komkommer) (domatosalata); Griekse boerensalade (salata choriatiki), de beroemde salade met tomaat, komkommer, paarse uien, pepers, geitenkaas en olijfolie. Komt als eerste op tafel en wordt tijdens de maaltijd gegeten, geen voorgerecht dus!

Fruit (frouta)

Olijven (elies); groene watermeloen (karpousi); suikermeloen (peponi); sinaasappel (portokali); druiven (stafilia); citroen (lemoni); perzik (rodakino); appel (milo).

Kaas (tiri)

Feta, tamelijk witte kaas van geitenmelk, wereldberoemd; kasseri, soort cheddarkaas; gavriera, gruyère-achtige kaas bij macaroni; kefalotiri, zoute kaas bij macaroni.

Desserts (glyka)

Baklavas, gebak van bladerdeeg met amandelen en een zoete siroop; pagoto, ijs; tiropita, kaasgebak; kataifi, koek met noten en honing. Deze gerechten zijn zeker verkrijgbaar bij de galaktopoleio en de zacharoplasteio. IJs is van uitstekende kwaliteit. Elke kiosk biedt een grote keus.

Een lekker fruitdessert is de combinatie van gesneden water- en suikermeloen.

De kleine Trek

Naast de internationale fastfoodketens die in de steden hamburgers, kip en pizza's verkopen, bestaan er typisch Griekse, op straat verkrijgbare, snacks:

souvlaki een pen met geroosterd hartig vlees en een stukje brood. Het aantal souvlaki-tentjes lijkt af te nemen; in elk geval staan ze nog wel bij vertrekplaatsen van ferry's en bussen;

pita, een pannenkoekje, belegd met geroosterd vlees, uien en een enkel frietje. Dan wordt het opgerold en voorzien van een likje yoghurt;

tiropita, spanakopita, loukanikapita en de milopita, respectievelijk gevuld met kaas, spinazie, een worstje of appel;

kalamboki en kastana, respectievelijk geroosterde maïskolf en kastanjes, worden op straat verkocht, evenals alle mogelijke soorten nootjes;

giros, geroosterd vlees dat van een verticaal spit wordt gesneden; Koulouri, ringvormig broodje met sesam.

Praktische informatie

10 prachtige bestemmingen in Peloponnesos