Piemonte

Swipe

Bagna cauda

Dit is een typisch Piemontees boerengerecht. Het is een saus met groenten, die vooral bij vrolijke bijeenkomsten, zoals de wijnoogst, wordt bereid. De legende wil dat de bagna cauda, gemaakt met wilde pepers in plaats van knoflook, geserveerd werd aan koning Karel VIII van Frankrijk tijdens zijn verblijf in Albugnano omstreeks 1495. Toen de koning ziek werd van pokken of syfilis werd hij door de broeders verpleegd en genezen door het eten van bagna cauda. Zo werd dit gerecht symbool voor vriendschap.

Aan hete olijfolie wordt knoflook, ans jovis en roomboter toegevoegd; de saus wordt op een vlamvaste schaal of in een kookpot opgediend. Vervolgens worden stukjes rauwe groenten gebruikt om mee te 'dippen': paprika, selderij, wortel, bloemkool, venkel, artisjokbodem, bosuitjes, bietjes, gekookte aardappels. Er hoort brood bij om de saus mee te soppen.

10 prachtige bestemmingen in Piemonte