Piemonte

Swipe

Slow Food en de Gastronomische Universiteit

'Slow Food' werd in 1986 door Carlo Petrini (Bra,1949) in zijn geboorteplaats tot leven gewekt. De afgelopen jaren is Slow Food uitgegroeid tot een internationale beweging met vertakkingen over de hele wereld. Smaak, kwaliteit en diversiteit, dat zijn de motto's van Slow Food. De beweging krijgt steeds meer steun in Italië. Een van de aanhangers is Dario Fo, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur: 'Eten zonder te proeven is als de liefde bedrijven zonder te beminnen; dat betekent het einde van de mensheid'.

In 1989 namen delegaties van Slow Food uit de hele wereld in Parijs een manifest aan, waarin werd verklaard, dat de vervlakking van fast food moest worden vervangen door de ontdekking en bevordering van de rijkdom en het aroma van de lokale keuken. Er werd een internationale organisatie opgericht met als logo de slak, tegenhanger van de obsessie voor snelheid. Nu zijn er meer dan 70.000 leden in 50 landen en op alle continenten.

Eerst werd de Arca del Gusto (Ark van de Smaak) gesticht, een lijst van 400 bedreigde producten, die toch commercieel interessant zijn. Daarna begonnen de Presidi talrijke initiatieven tot steun aan lokale producten. Slow Food organiseert ook een aantal internationale evenementen.

De Salone del Gusto wordt elke twee jaar in Turijn gehouden en presenteert goede voedingsmiddelen en wijnen uit de hele wereld.

De Kaasbeurs in Bra, de laatste 10 dagen van september in oneven jaren, exposeert kazen en andere zuivel en er zijn workshops.

In 2000 werd de Internationale Slow Food Prijs ingesteld, om de research en communicatie in deze sector te belonen. En dan is er nog het tijdschrift 'Slow, a messenger of taste and culture' in 5 talen. Sinds 1993 geeft Slow Food cursussen op scholen, genaamd 'The Master of Food'.

Ten slotte kreeg de regio de meest prestigieuze uitdaging: de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen, met vestigingen in Pollenzo en in Colorno om meer belangstelling voor gastronomie in de academische wereld en erkenning van haar culturele en socio-economische waarden te wekken. Gastronomische wetenschap combineert vakken als agronomie, zoštechniek en food science met geschiedenis en antropologie.

10 prachtige bestemmingen in Piemonte