Piemonte

Swipe

Economie

Van de beroepsbevolking werkt 8,4% in de landbouw (Italië 9,75%) en 41,5% (Italië 32,25%) in de industrie. De twee grootste bedrijven zijn de FIAT-autofabrieken in Turijn, opgericht in 1899 door Giovanni Agnelli en later uitgebreid met luchtvaart- en ruimtevaartdivisies en het elektronica-, kantoormachine- en computerbedrijf van Olivetti, gevestigd in Ivrea.

Noord-Piemonte produceert textiel voor beroemde modehuizen, in Biella wol (kasjmier), in en om Vercelli katoen en kunstvezels. In en om Turijn bevinden zich chemische industrieën, bandenfabrieken, plastic-, papierfabrieken en drukkerijen. Leerbewerking gebeurt in de Canavese. Turijn heeft een beroemde chocoladeproductie. Zilverwerk komt uit Vercelli, gouden sieraden uit Valenza Po. Over het geheel is het accent meer op innovatie komen te liggen dan op grotere productie.

Een honderdtal research- en ontwikkelingslaboratoria, een netwerk van science parks en drie universiteiten garanderen optimale resultaten bij de voortdurende innovatie.

Rondom Vercelli wordt 30% van de Europese rijst geproduceerd. Monferrato en de Langhe leveren wereldberoemde wijnen en voedingsproducten. Kazen met een grote reputatie komen uit de bergdalen. Alba is het centrum van de witte truffel. De gloednieuwe 'Universiteit van de Smaak' bij Bra combineert cultuur met de beste voedselkwaliteit.

De infrastructuur van dit centraal in Europa gelegen economische gebied omvat 1000 km aan autosnelwegen, 2000 km aan spoorlijnen, 2 internationale luchthavens met nog 4 in de naaste omgeving, zoals de grootste van Zuid-Europa, Malpensa bij Milaan.

Toerisme is de opkomende bedrijfstak, vooral in de bergen en langs de meren, Turijn is een van de voornaamste kunststeden van Italië.

De regio is verdeeld in de provincies Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Turijn, Verbania en Vercelli.

10 prachtige bestemmingen in Piemonte