Piemonte

Swipe

Wijnen

Piemonte produceert een groot aantal goede en beroemde wijnen. De robuuste elegante rode wijnen, de aromatische witte wijnen en de overbekende dessertwijnen behoren tot de wereldtop.

Met meer dan 40 DOC- en 7 DOCG-wijnen is Piemonte het meest prestigieuze wijngebied van Italië. DOC (Denominazione di Origine Controllata) is de aanduiding voor gekwalificeerde wijn van de originele streekdruif, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita is nog een stapje hoger in de rangorde.

In het heuvelland zijn twee hoofdgebieden voor de wijnbouw. Het belangrijkste is dat van de Monferrato en de Langhe in de provincies Asti, Alessandria en het oosten van Cuneo. Het andere gebied ligt tegen de bergen in een boog van Cuneo, door de provincies Torino, Biella, Vercelli, Novara en Verbania tot aan het Lago Maggiore. Bodem en klimaat zorgen voor uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen, met de rode barolo, barbaresco en de witte asti spumante als bekendsten. De nebbiolodruif is al sinds de Middeleeuwen de basis voor de beroemde DOCG-wijnen barolo, barbaresco, gettinara en ghemme.

Van de DOC-wijnen wordt de barbera het meeste geproduceerd; andere DOC-wijnen zijn dolcetto, freisa, grignolino, bonarda, brachetto en malvasia. Bij de witte wijnen overheerst de moscato, met asti spumante als grootste leverancier (80 miljoen flessen per jaar). Andere traditionele witte wijnen zijn cortese, erbaluce en arneis. De jaarlijkse wijnproductie van Piemonte heeft een waarde van ca. 400 miljoen euro.

In enotheken, vaak in historische gebouwen, worden de regionaal geproduceerde wijnen geëxposeerd; in de botteghe del vino die van een plaatselijke locatie.

De 7 DOCG-wijnen van Piemonte zijn: asti, barbaresco, barolo, brachetto d'Acqui, gettinara, ghemme en gavi. Verder zijn ruim 40 wijnen voorzien van het predikaat DOC.

10 prachtige bestemmingen in Piemonte