Piemonte

Swipe

Wijnstreken en wijnactiviteiten

De Monferrato

Asti, hoofdstad van de spumante en de barbera, organiseert begin september de Duja d'Or, een oude wijnbeurs. Op de tweede zondag van september vindt het Festival delle Sagre plaats, waar wijnen en delicatessen uit de Monferrato en de Langhe worden verkocht.

Moncalvo op een heuveltop heeft de derde zondag van juni het festival van de keuken van de Monferrato, de laatste twee zondagen van oktober een Truffelbeurs en in december het Feest van de Vette Os.

In Vignale Monferrato is de Enoteca Regionale del Monferrato met grote kelders en een restaurant. Men is hier bezig om een groot hotel te realiseren. In Chieri staat het Museo Martini e Rossi over de geschiedenis van de wijnmakerij.

In de heuvels bij Asti ligt de wijnstad Canelli met de enorme Enoteca Regionale en het imposante kasteel van Gancia. De wijnkelders zijn ware 'ondergrondse kathedralen', in de tufsteen onder de stad uitgehouwen. Wijnproducent Contratto (sinds 1867) is zo'n kelder die (op afspraak) te bezoeken is: Via G.B. Giuliani, 56, Canelli.

Buiten Canelli ligt het familiebedrijf Bocchino, een azienda die ook op afspraak te bezoeken is, net als de vele andere wijnproducenten in de regio. Regione S. Libera 25. Indrukwekkend zijn de velden van Michele Chiarlo, een grote wijnproducent. Strada Nizza, Canelli.

Nizza Monferrato bezit een typisch museum over de werktuigen en over drukwerk, zoals labels en gravures, met betrekking tot de wijnbouw. 

Langhe en Roero

Dankzij de barolo en de barbaresco is dit heuvelland een van de beroemdste wijnproductiegebieden van de wereld.

Alba

Eind april wordt de Vinum-wijnbeurs gehouden, in oktober de Nationale Truffelbeurs. In Barbaresco is een Regionale Enotheek in de voormalige San Donatokerk, het oogstfeest is op de eerste zondag van september.

Grinzane Cavour

In dit kasteel ten zuiden van Alba is de Regionale Enotheek gevestigd. Hier zetelt de Broederschap van de Ridders van de Truffel en de Wijnen van Alba.

Barolo

Een eeuw geleden begon markies Falletti met de productie van barolo uit de nebbiolodruif. Deze 'koning der wijnen' heeft zijn faam behouden door traditie en toewijding. Hij wordt geproduceerd in de heuvels van de Langhe rondom Barolo, Serralunga d'Alba en La Morra. In het kasteel bevindt zich de Regionale Enotheek.

Barbaresco

De vrij beperkte productie wordt gekenmerkt door een rijk aroma van delicate robuustheid. Het gebied ligt om Barbaresco, Treiso en Neive ten noorden van Alba. De wijn komt ook van de nebbiolodruif en groeit op de zonnigste hellingen. Andere grote DOC-wijnen uit de Langhe zijn: barbera d'Alba, dolcetto d'Alba, dolcetto monregalese, diano d'Alba, dolcetto di Dogliani, nebbiolo d'Alba, verduno, langhe, treisa en langhe Arneis.

Een grote cantina voor barolo is die van Bricco Rocche Ceretto in Castiglione Falletto, gesticht in de jaren dertig van de 20e eeuw. Behalve barolo wordt de witte arneis gemaakt en grappa gedestilleerd.

Het kasteel van de markies Alfieri in San Martino is centrum van de DOC-wijnen barbera- en pinot noir-druiven.

De Cantina Cascina Castlet tenslotte, bij Asti, verkoopt barbera en moscatowijnen.

De Roero ten westen van de rivier de Tanaro, met de steden Bra en Canale, is vooral bekend om zijn twee witte wijnen van de arneis- en de favoritadruiven. De rode roero is ook een DOC-wijn.

Santa Vittoria d'Alba

In de jachtvilla van koning Carlo Alberto hebben de grootste wijnfirma's hun zetel, zoals cinzano van de vermouth en aperitieven. De grote kelders zijn in de heuvelwand uitgehouwen.

Er is een museum over de 200-jarige geschiedenis van de merken en een restaurant.

De heuvels tegen de Alpenrand

Hier, in de Canavese, worden mooie DOC-wijnen, zoals de carema, de erbaluce di Caluso (enige witte DOC-wijn van de provincie Turijn) en de canavese geproduceerd. Met name de wijn uit Carema is wereldberoemd. De terrassen met wijnstokken op stenen pilaren zorgen ervoor dat de druiven optimaal zon krijgen en beschermd worden tegen koude nachten. Meer naar het oosten, tussen de Canavese en Lago Maggiore, worden de gattinara en de ghemme geproduceerd. Het wijnfestival op de tweede zondag van september in Gattinara is het hoogtepunt van het jaar. Deze streek werd door de Romein Plinius al geroemd om haar goede wijn. De westelijke heuvels, bij Saluzzo en Pinerolo tenslotte, leveren DOC-wijnen van barbera-, dolcetta- en freisadruiven.

In Carema is de grootste producent van de gelijknamige wijn te bezoeken: Cantina dei produttori Nebbiolo di Carema, Via Nazionale 32.

Een wijnproducent van o.a. ghemme en fara is het oude familiebedrijf Dessilani in een dorpje dicht bij Novara. Op afspraak te bezoeken: Via Cesare Battisti 21, Fara Novarese.

Een producent van biologische wijnen, zoals ghemme, gattinara, sizzano en erbaluce, is Bianchi, Via Roma 37, Sizzano. Deze wijnboerderij wordt ook door groepen bezocht en het restaurant biedt heerlijke regionale specialiteiten.

10 prachtige bestemmingen in Piemonte