Piemonte

Swipe

Bezienswaardigheden

Turijn/Torino

Turijn, de hoofdstad van Piemonte, is een belangrijke kunst- en cultuurstad met een historisch centrum: het bezit 18e-eeuwse paleizen, ruime pleinen en lanen met elegante winkelgalerijen en historische cafés. Er zijn veel musea, waaronder de Galleria Sabauda met een rijke collectie Italiaanse, Vlaamse en Hollandse schilderijen en het Egyptisch Museum, na dat van Caïro het grootste ter wereld. Een nieuwe attractie vormt het filmmuseum in het hoogste gebouw van de stad, de Mole Antonelliana.

Sacra di San Michele

Net buiten Turijn, langs de Via Francigena, ligt de beroemde abdij Sacra di San Michele. Dit benedictijnenklooster werd omstreeks 1000 gesticht door Hughes de Montboissier uit de Auvergne. De abdij was een halteplaats voor de pelgrims die naar Rome liepen.

Alba

Piemonte is befaamd vanwege zijn culinaire specialiteiten en is de bakermat van de slow food, een culinaire beweging waarin ambachtelijke streekproducten centraal staan. Vooral de Langhe en de Roero leveren wereldberoemde producten op, zoals de kostbare wijn Barolo. Deze koning der wijnen heeft zijn faam behouden door traditie en toewijding. De wijn wordt geproduceerd in de heuvels van de Langhe rondom Barolo, Serralunga d'Alba en La Morra. Uit de Roero komt de witte Arneis, uit de Monferrato de Barbera en uit de Asti de Asti Spumante. Alba is het centrum van de wijn en de truffel, daar worden ook jaarlijks belangrijke wijn- en truffelbeurzen gehouden. De hele regio staat bol van de culinaire evenementen.

Acqui Terme

Piemonte is een paradijs voor de liefhebbers van oudheidkunde, bijna iedere stad koestert haar Romeinse schatten, kerken en kunst uit alle eeuwen. In het mooie stadje Acqui Terme staat een Romeins aquaduct uit de tijd van keizer Augustus. Al sinds de 2e eeuw voor Christus was Acqui Terme bekend als minerale badplaats.

Asti

Asti is de hoofdstad van de Monferrato, een aangename provinciestad met veel monumenten. Het is ook bekend vanwege de productie van Asti Spumante en de Palio, de oudste paardenrace van Italië.

Santuario d'Oropa

Dicht bij de stad Biella ligt op 1180 meter hoogte de belangrijkste kerk en bedevaartsplek van het Alpengebied, Santuario d'Oropa, met in een houten 15e-eeuwse zaal een mooie bibliotheek. Het kleine museum bezit sacrale objecten, zoals een zwarte madonna uit de 13e eeuw. De grote kerk is tamelijk nieuw, de Porta Regia leidt naar de Sacro Monte met 19 kapellen.

Susa

Susa, een charmant stadje omringd door bergland, heeft de bijnamen de poort van Italië of de sleutel van Italië, omdat het in de oudheid de route van Frankrijk naar de Povlakte beheerste. In de Romeinse tijd werden een forum, een theater, thermen en een ommuring gebouwd. Nog steeds toont het centrum de sporen van het illustere verleden: Romeinse ruïnes, straten met portalen, de kathedraal, het kasteel en het Diocesaan museum.

Saluzzo

Het markizaat van Saluzzo, gelegen tussen de rijken van Frankrijk en Savoye, heeft een tijd onafhankelijk bestaan. De streek, met op de achtergrond de Alpen, is rijk aan kerken, kloosters en kastelen.

Gran Paradiso

Het landschap van Piemonte is populair onder wandelaars en bergbeklimmers. Het prachtige berggebied Gran Paradiso ligt slechts voor een deel in Piemonte, grotendeels in de aangrenzende regio Valle d'Aosta. 's Zomers en 's winters zijn er in Piemonte volop sportmogelijkheden: skiën, golfen, trekking, kanoën, mountainbiking, bergbeklimmen en wandelen. Een groot deel van het bergland is een beschermd nationaal park.

Sestriere

Piemonte heeft 2000 km aan skipisten. Het bekendste skioord is Sestriere, met 400 km aan pistes, het werd gesticht door de Fiat-familie Agnelli. Het was het centrum van de Olympische Winterspelen van 2006 voor alpineskiën en schansspringen.

Lago Maggiore

Het Lago Maggiore met de Borromeïsche eilanden ligt voor een deel in Piemonte en wordt omgeven door historische villa's met schitterende tuinen. Aan de Piemontese westoever staan fraaie villa's, voor de kust bij Stresa liggen de beroemde Borromeïsche eilanden. Talrijke bootdiensten verbinden de kustplaatsen, een autoveer vaart tussen Verbania en Laveno.

Ortameer

In het kleine Ortameer ligt het schilderachtige Isola San Giulio met een mooie basiliek. In juli vindt hier een negendaags muziekfestival plaats met de musici in historische kostuums. Vooral in de zomer is het in Orta San Giulio erg druk.

10 prachtige bestemmingen in Piemonte