Rhônedal

Swipe

Rhônedal

Het Rhônedal behoort ongetwijfeld tot de interessantste gebieden van Frankrijk. Ze kent een grote diversiteit aan landschappen en hebben bovendien historisch en cultureel veel te bieden. Het dal van de Rhône wordt economisch overheerst door Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk. Lyon is tevens het culturele centrum van deze streek, rijk aan Romeinse oudheden en indrukwekkende musea.

In deze gespecialiseerde website worden de stad Lyon en het Rhône- en Saônedal beschreven. Langs de hellingen van de rivierdalen strekken zich de wijngaarden uit die de beroemde Rhônewijnen en de Beaujolais opleveren. We beperken ons in InformatieLyon.nl tot de wijnen die op de westelijke hellingen worden verbouwd. De bekendste Crus of Grandes Appelations Locales uit het gebied tussen Valence en Vienne zijn (van zuid naar noord): Saint-Péray, Cornas, Saint-Joseph, Chateau Grillet, Condrieu en Cóte Rótie. De internationaal bekende Beaujolais komt uit het kalksteengebied ten noorden van Lyon en ten zuidwesten van Villefranche- sur-Saône. De duurdere, kwalitatief betere wijnen, zoals de Beaujolais Villages en de zeer goede Crus du Beaujolais, worden noordelijker verbouwd op een verweerde granietbodem. Hier vindt u de wijngebieden van de top-tien van de Crus du Beaujolais. Van zuid naar noord zijn dit: Brouilly, Cóte-de-Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-a-vent, Chénas, Juliénas en Saint-Amour. Alle dorpen in dit gebied hebben wijnkelders waar u voor niets of voor weinig geld de plaatselijke wijnen kunt proeven. Let op de borden met het opschrift caveau; veel wijnkelders en proeflokalen zijn bezit van coöperaties van samenwerkende wijnboeren. De Beaujolais dient koel gedronken te worden (10-14 °C) en is jong het lekkerste; de Beaujolais Primeur is niet voor niets zo geliefd. Slechts enkele Crus du Beaujolais winnen aan smaak als u ze een paar jaar bewaart. Veel bezoekers aan Lyon en het Rhônedal bivakeren op de campings in de vallei; anderen bezoeken een camping in de nabijgelegen Ardèche. Lyon wordt, als tweede stad van Frankrijk, ook steeds meer in de vorm van een stedenreis bezocht. Deze bezoekers verblijven meestal in een van de goede stadshotels in Lyon.

Deze website begint met een algemene beschrijving van land, volk, geschiedenis, kunst en cultuur. Er wordt onder meer aandacht besteed aan geografie, klimaat, flora en fauna, en ook aan de bevolking, politiek en economie. Vervolgens komen de geschiedenis en de kunst en cultuur aan bod. Op een ander deel van de website  worden alle belangrijke steden, regio's en bezienswaardigheden beschreven. Achtereenvolgens worden behandeld: Lyon, het gebied ten zuiden van Lyon en de Beaujolais. Na de beschrijving van Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk, volgt een kennismaking met de bezienswaardigheden in de omgeving, waaronder het middeleeuwse stadje Pérouges. In het gebied ten zuiden van Lyon ligt de stad Vienne met veel gebou¬wen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In dit gebied kunt u ook Condrieu, de industriestad Saint-Étienne, het Pilatgebergte en het oude stadje Malleval vinden.  Dit deel van de website besluit met een beschrijving van de landstreek Beaujolais. Meer algemene  praktische informatie vindt u in een apart deel van deze website.

Goede reis!

Het team van InformatieLyon.nl

 

Foto Onze Rhonedal en Beaujolais Expert
Onze Rhonedal en Beaujolais Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef verschillende boeken over gebieden in Frankrijk, waaronder een reisgids over het Rhônedal, Lyon en de Beaujolais. In dit aantrekkelijke gebied vindt u de beroemde Rhône– en Beaujolaiswijnen. 

Frankrijk > Gironde > Lacanau-Océan-Standplaats

Camping Airotel L'océan

Camping in een duingebied naast het dorp Lacanau-Ocean, hèt surfersparadijs van Frankrijk. De staanplaatsen zijn veelal door heggen afgebakend. Vanuit de bar-restaurant...

v.a. 386.75 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Rhônedal