Rhônedal

Swipe

Wandelen

Er zijn in het beschreven gebied talloze wandelmogelijkheden in bergen en dalen en door eeuwenoude dorpen en steden. Meren, bossen, vulkanen, wijngaarden, en snelstromende rivieren vormen het aantrekkelijke landschap waar de ontelbare wandelpaden doorheen lopen. Voorts zijn er nationale wandelroutes uitgezet die deels door het Rhônedal lopen, de zogenoemde Grande-Randonnée-routes aangeduid met de letters GR en een nummer. Al deze wandelpaden (in totaal 45.000 km!) zijn gemarkeerd met dezelfde geel-witte of rood-witte kleuren.

De gemarkeerde wandelwegen zijn in het algemeen ook voor ongeoefende wandelaars begaanbaar; dat wil echter niet zeggen dat u in het reliëfrijke landschap niet hoeft op te letten! Ga ook nooit de bergen in met lage schoenen of zonder stevig, geprofileerd schoeisel. Blijf op het pad, gras en puinhellingen zijn gevaarlijker dan men denkt. Ga van tijd tot tijd na: 'Kan ik hier ook weer terug?' Omlaag is altijd moeilijker dan omhoog. Let vooral ook op de tijd. In het donker terugwandelen is altijd héél veel lastiger. Sta ook stil wanneer u om u heen kijkt. Dit voorkomt onnodig struikelen.

Bereid meerdaagse tochten goed voor. Lees de gidsjes goed en bestudeer de wandelkaarten met ingetekende routes. Leer eventueel omgaan met kaart en kompas. Zeer bruikbare wandelkaarten zijn de volgende Topoguidesvan de Crande-Randonnée-routes (GR'S):

Rhônedal:

Nr. 7 en nr. 42 voeren door het Rhônedal;

Nr. 3 voert van de Monts de Forez naar het Loiredal in de Auvergne.

Nr. 42 (loopt door het oosten van de Ardèche, maar met uitzicht op het Rhônedal.

Bij de plaatselijke toeristeninformaties zijn vaak routekaarten van gemarkeerde wandelwegen in de omgeving verkrijgbaar. Vergeet nooit dat een wandeling niet eindigt bij het verste of hoogste punt, maar pas na veilige terugkeer op de plaats waar de wandeling werd begonnen of gepland was te eindigen. Verdeel uw krachten over de gehele wandeling.

Het is van groot belang dat u tijdens uw wandeling rekening houdt met de natuur. Neem daarom uw picknickafval mee, doof uw kampvuur, blijf zoveel als mogelijk is op het pad, vertrap geen planten, stoor geen dieren en pluk geen bloemen.

10 prachtige bestemmingen in Rhônedal