San Francisco

Swipe

Vervoer

U kunt prima zelf met een auto in San Francisco rond rijden. Het verkeer is er op zich minder druk dan in andere grote steden. Toch zijn er een aantal redenen om ook in San Francisco met het openbaar vervoer te reizen. Allereerst is het huren en voltanken erg prijzig. Daarnaast is het vaak lastig om een geschikte parkeerplaats te vinden.

Het openbaar vervoer in San Francisco bestaat uit de kabeltram, ondergrondse trein, ferry en bus. Het openbaar vervoer wordt geregeld door Muni. Voor ongeveer $2,00 koopt u als volwassene één rit naar alle delen van San Francisco, inclusief overstappen binnen 90 minuten. De prijs voor ouderen en kinderen bedraagt $0,75. U kunt alleen betalen met gepast geld. Vraag ook altijd naar een 'transfer' bon, zodat u kosteloos over kunt stappen.

Wanneer u langere tijd gebruik wil maken van het openbaar vervoer, dan kunt u het beste een zogenaamde ‘Clipper’ kaart, een Muni Passport of een San Francisco CityPass aanschaffen. Met deze kaarten krijgt u korting op de ritten. Met de Clipper Card kunt u op eenvoudige wijze het bedrag op de kaart ophogen. Deze is het best te vergelijken met onze OV-Chipkaart. De kaarten zijn verkrijgbaar via verkoopbalies en automaten in de meeste stations, het vliegveld en behoorlijk wat winkels in de stad. Let op: met de San Francisco Citypass krijgt u geen toegang tot de ondergrondse trein (BART).

U kunt ook gebruik maken van een taxi, die relatief goedkoop is. Het nadeel is dat er in verhouding weinig taxi’s in de stad zijn en het kan soms lastig zijn er één te vinden. Bij hotels vindt u over het algemeen wel een taxistandplaats.

Wilt u toch een auto huren, dan is dat onder andere mogelijk bij de luchthaven van San Francisco. Er zijn ook een aantal verhuurbedrijven in de stad zelf. Controleer wel goed of er beschadigingen aan de auto zijn en laat dit vastleggen. Zo voorkomt u nare en vaak kostbare verrassingen achteraf.

Cable Car (kabeltram) San Francisco

De cable car (kabeltram) is een handige, snelle en leuke manier om naar uw plaats van bestemming te gaan. Er zijn oude en historische trams, maar ook heel moderne. De cable cars bewegen zich voort via een kabel in het wegdek en rijden verschillende routes door de stad. Deze manier van transport is te verkiezen boven alle andere.

U kunt bij een verkoopbalie meestal gratis plattegronden krijgen en er hangen op elk station overzichtskaarten. Zo weet u waar elke tram heen gaat.

Voor het rijden met de moderne cable car kunt u tegenwoordig ook gebruikmaken van de zogenaamde Clipper Card, maar de San Francisco CityPass is het meest voordelig. U kunt ook contant (gepast) betalen voor één rit, deze kost $2,00 voor volwassenen en $0,75 voor senioren en kinderen.

Voor een rit in de oude trams betaalt u $6,00.

Bus San Francisco

Het reizen per bus gaat wat minder snel dan met de cable car, maar u komt bijna overal. Ze zijn herkenbaar aan een routenummer en een (digitaal) bestemmingsbord.

In de bus kunt u via kaartlezers betalen met de Clipper Card, het Muni Passport en de San Francisco CityPass. Het is ook mogelijk met contant en gepast (munt)geld te betalen. Het laatste kost iets meer.

Hop on/hop off bus San Francisco

Voor het zien van alle bezienswaardigheden kunt u de zogenaamde Hop on/Hop off Bus nemen. Deze bussen komen langs alle attracties de stad biedt. U kunt bij elke stop uitstappen. Mocht u een totale tour blijven zitten, dan duurt dat meestal twee tot drie uur. De prijzen zijn afhankelijk van de touroperator waar u de tickets van koopt.

Clipper card (OV-Chipkaart), Muni Passport, en CityPass San Francisco

De Clipper card is vergelijkbaar met onze OV-Chipkaart. U koopt eenmalig voor $3,00 een kaart en laadt deze telkens op voor voldoende saldo. U haalt de kaart bij het instappen langs een toegangspoortje of een automaat in de cable car, trein, bus of ferry en doet dit ook weer bij het uitstappen. Het voordeel van de Clipper card is dat u korting krijgt op elke rit. Ook krijgen kinderen en ouderen nog eens extra korting op de aanschaf van de kaart.

De kaarten zijn verkrijgbaar via automaten in de meeste stations, het vliegveld en behoorlijk wat winkels in de stad. Daar kunt u ze ook opladen met elk gewenst bedrag.

U kunt ook een Muni Passport aanschaffen, hiermee kunt u één of meerdere dagen onbeperkt reizen met korting. Dit geldt ook voor de San Francisco CityPass, hoewel deze niet geldt voor de ondergrondse trein (BART). Omdat de prijzen nogal eens wisselen is het verstandig om op de volgende website de juiste kosten te bekijken: www.sfmta.com/cms/mfares/passports.htm

Ondergrondse trein (BART) San Francisco

Met de ondergrondse trein reist u snel en efficiënt van de ene naar de andere stad en een groot aantal belangrijke tussenstops. Daarnaast is deze vorm van openbaar vervoer ook de snelste manier om van en naar het vliegveld te reizen. Deze treinen worden BART genoemd (voluit Bay Area Rapid Transit).

Taxi San Francisco

Er rijden minder taxi’s in San Francisco dan in andere grote steden. De meeste taxistandplaatsen vindt u bij hotels en stations. Taxi’s worden als erg veilig beschouwd, al kunnen de prijzen nogal verschillen per bedrijf.

Pas wanneer u bent ingestapt geeft u bij de chauffeur aan waar u wilt stoppen. Ook behoort u een taxichauffeur fooi te geven. De minimale fooi bedraagt minstens 15% van de totaalprijs.

Ferry San Francisco

Er zijn veel leuke plekken rond San Francisco waarvoor u over het water moet reizen. Daarvoor kunt u op een ferry stappen. De ferry wordt beschouwd als openbaar vervoer en de kaartjes zijn dan ook dezelfde als voor de cable car, bus en ondergrondse trein.

 

Er zijn veel ferry's en de dienstregeling wisselt op doordeweekse dagen, in het weekend en de vakanties. Voor de juiste dienstregeling en meer informatie kijkt u op de volgende site: www.goldengateferry.org

 

Fietsen San Francisco

Fietsen in San Francisco is erg leuk en veilig. Er zijn veel mooie, brede fietspaden aangelegd en de rest van het verkeer houdt over het algemeen goed rekening met fietsers. U hoeft nooit lang te zoeken naar een fiets verhuurbedrijf en kunt er vaak voor kiezen om met of zonder gids te reizen.

Van en naar het vliegveld

Reizen van en naar het vliegveld in San Francisco is mogelijk per shuttlebus, ondergrondse trein (BART), gewone bus en taxi. De shuttlebus en taxi zetten u af voor de deur van het hotel, met de ondergrondse trein reist u over het algemeen het snelst naar een groot station.

9 prachtige bestemmingen in San Francisco