San Francisco

Swipe

North Beach

North Beach is bij zowel de bewoners van San Francisco als toeristen erg geliefd. Het district wordt ook wel Little Italy genoemd, omdat er in het verleden vooral Italiaanse immigranten woonden. Tegenwoordig vindt u er een mix van allerlei culturen, maar de Italiaanse sfeer is nog steeds duidelijk aanwezig. Ook treft u enkele van de meest bruisende nachtclubs en bars in North Beach aan.

U doet er overigens verstandig aan om North Beach niet met de auto te bekijken. Parkeren kan er namelijk erg lastig zijn. U kunt er prima rondreizen met één van de bussen (no. 15, 30 en 45) of met de kabeltram.

Bezienswaardigheden

Sts. Peter and Paul Church

De opvallende Sts. Peter and Paul Church is ingewijd in 1924 en ligt aan de overkant van Washington Square in Filbert Street. De kathedraal is Neo-Gothisch en diende ooit als gebedsruimte voor Italiaanse vissers. Jaarlijks start in oktober vanuit deze kerk nog steeds een processie naar Fisherman’s Wharf, om de visvangst te zegenen.

De Sts. Peter and Paul Church wordt ook wel ‘De Italiaanse kerk van het Westen’ genoemd en heeft als decor gediend voor vele beroemde foto- en filmpnames. Zo zijn Joe DiMaggio en Marilyn Monroe er gefotografeerd na hun huwelijk in City Hall en zie je in bijvoorbeeld Dirty Harry en Sister Act ook beelden van de kerk.

St. Francis of Assisi Church

Een andere, oudere kerk is de St. Francis of Assisi Church, die in 1849 werd opgericht. Er vinden geen diensten meer plaats, maar is nog steeds wel een eerbetoon aan de heilige Franciscus van Assisi. De kerk is bekend vanwege het orgel en de grote muurschilderingen. Elke zondag kunt u hier een gratis concert bijwonen.

Washington Square Park

In het Washington Square Park kunt u wat rust vinden, ter afwisseling van de drukbevolkte en levendige straten in North Beach. U kunt er heerlijk picknicken en kijken naar de mensen die voorbij wandelen of een sport beoefenen. Het park is na de aardbeving van 1906 een thuis geweest voor vele mensen die dakloos waren geworden door de ramp.

Coit Tower

In het Pioneer Park kunt u op een hoge heuvel de Coit Tower bezoeken. Vanaf de 64 meter hoge toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Binnen is een muurtekening te zien die de crisis van San Francisco uitbeeldt.

Columbus Tower (Sentinel Building)

De kopergroene Colombus Tower, ook wel bekend als het Sentinel Building, heeft een veelbewogen geschiedenis. Tegenwoordig huisvest het Francis Ford Coppola's American Zoetrope Studio’s en bevindt zich op de begane grond Café Niebaum-Coppola.

Filbert Steps

De steile, houten trappen die langs de helling van Telegraph Hill lopen worden de Filbert Steps genoemd. Het is de moeite waard om er omhoog en omlaag te wandelen, omdat u een glimp kunt opvangen van de weelderige tuinen, die de bewoners op Telegraph Hill hebben aangelegd.

North Beach Museum

In het gratis North Beach Museum kunt u schilderijen en kunstwerken bekijken, die de cultuur en geschiedenis van North Beach weergeven. Het is één van de weinige locaties waar u in korte tijd een goed idee kunt krijgen van de historie van het district. Het museum wordt gemakkelijk door toeristen over het hoofd gezien door de enigszins ‘onzichtbare’ locatie. Het is namelijk gevestigd op de tweede verdieping van de Eureka Bank. Het is gesloten gedurende het weekend.

Beat Museum

Het Beat Museum is een museum waar boeken en manuscripten te zien zijn, die een bepaalde groep schrijvers, de Beat Generatie, hebben geproduceerd. De Beat Generatie was een groep Amerikaanse schrijvers die na de Tweede Wereldoorlog bekend werden. Zij probeerden niet alleen te inspireren, maar ook waarheidsgetrouw zaken te vast te leggen. Ook het doorbreken van taboes was één van de kenmerken van hun levenswijze en schrijfstijl. Dergelijke schrijvers waren bijvoorbeeld Jack Kerouac en Allen Ginsberg. Naast het bekijken van de stukken, kunt u er ook zaken als boeken en T-shirts kopen.

Lyle Tuttle's Tattoo Museum

Lyle Tuttle was een bekende Tatoeage artiest uit de jaren ’60, waar vele bekende sterren uit die tijd een tatoeage door lieten zetten. In het gelijknamige museum vindt u onder andere ontwerpen van zijn hand en foto’s van de gezette kunstwerken.

Evenementen

North Beach Festival

Elk jaar vindt in juni het gratis North Beach Festival plaats. Tijdens dit festival worden de Italiaanse en de Beat cultuur geëerd, met live muziek, voorstellingen, optredens en straatkunst met krijt. U kunt er ook smakelijke hapjes en drankjes krijgen in één van de vele kraampjes die op straat staan.

Beach Blanket Babylon

De musical Beach Blanket Babylon is de langst lopende voorstelling die ooit in een theater is vertoond. Met een steeds wisselende cast en aanpassingen met betrekking op actuele gebeurtenissen, blijft de musical een ‘must see’. Ga er lekker voor zitten met een heerlijk drankje in de hand en geniet van het komische verhaal dat zich voor u ontvouwt. U kunt er van woensdag tot en met zondag terecht en de prijs varieert van $25 tot $100.

Oyster and Beer Festival

In juni begeven zich duizenden muziek- en oesterliefhebbers zich naar het oorspronkelijke Ierse Guinness Oyster & Music Festival. Op twee podia kunt u genieten van live optredens, heerlijk eten en drinken en er is ook een jaarlijkse wedstrijd wie de meeste oesters kan openen en opeten. Daarnaast kunt u kookworkshops bijwonen van hoe u oesters kunt bereiden. Standaard tickets kosten $30 to $35 en voor VIP tickets legt u $150 neer.

Winkelen

U kunt leuk winkelen in Grant Avenue en de prijzen zijn wat minder hoog dan in enkele andere districten van San Francisco. Vooral in Grant Avenue vindt u de meeste winkels.

In de unieke kaartenwinkel van Schein & Schein, Grant Avenue, kunt u plattegronden, landkaarten, litho’s en allerlei prenten vinden. Sommige kaarten geven een gebied weer uit oude tijden en soms zelfs niet bestaande plaatsen. Het is dan ook een leuke plek om cadeaus te kopen.

Lola of North Beach, ook Grant Avenue, is een kleine cadeauwinkel met bijzondere kaarten, cadeautjes en boekjes.

Bij Gemologeë in Columbus Avenue kunt u op maat gemaakte juwelen aanschaffen. Alleen al het bekijken van de met de hand bewerkte stenen is de moeite waard. Andere sieraden, die ook met de hand worden gemaakt vindt u bij Macchiarini Creative Design & Jewlery in dezelfde straat. Hier vindt u een meer moderne stijl, met tribal en Afrikaanse invloeden.

Aria Antiques in Grant Avenue is één van die vreemdsoortige antiekzaakjes, waar u meestal alleen maar over droomt. Ze hebben er veel aparte en unieke spullen voor een redelijke prijs. U gaat er vast niet met lege handen naar buiten.

Voor een trendy spijkerbroek gaat u naar AB Fits, Grant Avenue. De verkopers doen er echt alles aan om de broek te vinden die perfect bij uw figuur en smaak past. Meer behoefte aan leren kleding? Dan is Knitz and Leather, ook Grant Avenue, de winkel waar u moet zijn.

Eten en drinken

In North Beach kunt u vanzelfsprekend heel veel Italiaanse eetgelegenheden verwachten. Maar er zijn ook andere keukens, die bijzonder smakelijke gerechten serveren. Het kan lastig zijn om uit de vele, vooral Italiaanse restaurants, te kiezen. Hieronder staat een opsomming van de restaurants die de lokale bewoners zelf het meest waarderen.

De Carmel Pizza Company in Jones Street belooft u grote heerlijke pizza’s met een authentieke smaak. En ze maken het helemaal waar. Bij het Italiaanse restaurant Capo’s in Vallejo Street kunt u ook geweldige pizza’s bestellen. De setting is erg romantisch en daarom zeer geliefd bij stelletjes.

The Codmother Fish and Chips, ook in Jones Street serveert de lekkerste, verse Fish and Chips van San Francisco.

Het Aziatische restaurant The House in Grant Avenue is wat luidruchtig en druk, dus reserveren is noodzakelijk. Maar de drukte is te begrijpen wanneer u eenmaal van de heerlijke visgerechten heeft geproefd. En dat alles voor een behoorlijke prijs.

De cioppino (vis stoofschotel) van Sotto Mare is befaamd. Dit restaurant in Green Street is leuk aangekleed en u komt er snel in contact met lokale bewoners door de dicht op elkaar staande tafeltjes.

Café Jacqueline in Grant Street serveert voornamelijk souffles, maar deze zijn dan ook heerlijk.

Bij Caffe Greco in Columbus Avenue krijgt u authentieke espresso en cappuccino, gemaakt van Italiaanse Illycafe koffiebonen. Andere koffiebars zijn Caffe Puccini en Caffe Roma Roasting, beiden in dezelfde straat.

Voor een ontspannen zondagmorgen gevoel gaat u naar Caffe Sapore, in Lombard Street. Naast verse koffie kunt u hier sandwiches krijgen. Een echt Amerikaans ontbijt vindt u bij Joanie's Happy Days Diner in Columbus Avenue.

Het restaurant Da Flora, Columbus Avenue, biedt u een romantische ambiance en maakt heerlijke pasta’s. Probeer vooral de gnocchi met zoete aardappel.

Zin in een Amerikaans menu? Dan is Mo's Gourmet Burgers, Grant Avenue, een goede keuze. Ze serveren er meer dan 11 verschillende burgers.

Cake en andere aantrekkelijke gebakjes vindt u bij Victoria Pastry in Stockton Street. Het is één van de oudste bakkerijen in San Francisco.

Uitgaan

In North Beach vindt u veel populaire bars en clubs. U kunt er de hele nacht dansen en genieten van een drankje. Overigens zijn er een heleboel stripclubs in het district, dus let goed op waar u naar binnen loopt.

Voor een bijzondere avond uit gaat u naar het Exploratorium After Dark, bij Pier 15. Het museum opent haar deuren elke eerste donderdag van de maand. Geniet er met een cocktail in de hand, van verschillende voorstellingen en interessante muziek.

In 15 Romolo kunt u ontspannen loungen en luisteren naar muziek. Meer zin in dansen? Dan gaat u naar de Dragon Bar of club SUEDE.

Wanneer u meer zin heeft in alleen maar een drankje en mensen bekijken, zijn de Bamboo Hut, Kells Irish Restaurant & Bar, Specs', Sip Bar & Lounge, Vesuvio en Savoy Tivoli zeer geschikt. Iedere bar heeft een eigen sfeer en charme.

The Saloon is de oudste bar met live muziek in San Francisco. Meestal verleidt de goede sfeer mensen toch tot een dansje. Ook de prijzen van de drankjes zijn meer dan redelijk.

De grootste kans om beroemdheden tegen te komen heeft u in Tosca Café. Deze bar in jaren ’80 aankleding heeft een heuse jukebox en er hangen overal foto’s van Marilyn Monroe.

Voor een luxe sfeer moet u in club Monroe zijn. Deze locatie straalt klasse uit, zonder pretentieus te worden. Wanneer u terug wilt naar disco en lekker met de voetjes van de vloer wilt is de Horizon Restaurant and Lounge heel geschikt. Dansen met een glimlach, dat is het motto.

Wilt u de tango leren? Dan hebt u nu de kans in de Broadway Studios. Daarnaast kunt u ook gewoon loungen of uw eigen dansstijl op de dansvloer laten zien.

9 prachtige bestemmingen in San Francisco