Tirol en Vorarlberg

Swipe

De Oostenrijkse keuken

Het ontbijt (Frühstück) bestaat uit (harde) witte broodjes met beleg. In de meeste gevallen is het ontbijt bij een overnachting inbegrepen. Er is een overvloed aan vleeswaren en kaas, soms voorverpakt. Omdat Oostenrijkers van zoetigheid houden is er ook altijd een variatie in jams en marmelades. Koffie of thee worden naar keuze geserveerd, vruchtensappen moet je, omdat het ontbijt meestal wordt geserveerd in buffetvorm, zelf inschenken en ook hierin kent men een ruime keuze. Eieren, in alle denkbare vorm klaargemaakt, worden eveneens aangeboden. Deze zijn echter niet altijd bij de prijs van het ontbijt inbegrepen.

Als je soms dacht dat je de specifiek Oostenrijkse keuken wel gehad had na een (overigens voortreffelijke) wienerschnitzel, dan zou je je wel eens kunnen vergissen. Oostenrijk kent tal van traditionele gerechten. Sommige worden overal in het land geserveerd, andere zijn regionaal of zelfs plaatsgebonden. Een maaltijd begint doorgaans met soep en zelfs daarin beschikt het land over een ruime keuze aan traditionele soepen.

De keuze van de hoofdmaaltijd wordt vaak bepaald door de plaats waar je je bevindt. In de berg- en almhutten bijvoorbeeld zijn de keuzemogelijkheden soms groter dan in een dorpsrestaurant, soms is de keuze beperkt. Het is vaak afhankelijk van de plaats waar de berghut gelegen is en van het seizoen, dus doet het verschijnsel zich voor dat je in de verschillende berghutten de meest uiteenlopende maaltijden kunt bestellen.

Bij de meeste hoofdmaaltijden wordt brood geserveerd, dit is niet in de prijs inbegrepen, tenzij het met zoveel woorden op de menukaart vermeld is. Goulashsoep, om maar eens een voorbeeld te geven, eet men nu eenmaal per definitie met donker roggebrood.

10 prachtige bestemmingen in Tirol en Vorarlberg