Tirol en Vorarlberg

Swipe

Winkelen en souvenirs

In elk dorp en in elke stad vindt je winkels. Ieder dorp heeft tenminste een supermarkt waar ook nog wel andere zaken te koop zijn, afhankelijk van wat andere neringdoenden in dat dorp aanbieden. In een supermarkt kun je ook terecht voor (sterke) drank, ansichtkaarten en souvenirs. Ook een belegd broodje is eenvoudig te verkrijgen. De prijzen wijken niet sterk af van hetgeen je er bij ons voor moet betalen. In de grotere dorpen zijn ook drogisterijen en sportzaken. In Tirol en Vorarlberg zijn ski’s en sleetjes gemakkelijk te krijgen. Veel sportzaken verhuren deze attributen ook. Modezaken vindt je volop in Oostenrijk. Men verkoopt er behalve het gangbare assortiment, ook kleding die bij de streek horen (‘Trachtenmoden’) en de zogenaamde ‘loden’ jassen, het enige textiel waarin Oostenrijk uniek is en wat naar landen over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Voor apotheken moet je naar de stad, in elk dorp is een arts te vinden, de meesten hebben een apotheekhoudende praktijk. Bij drogisterijen wordt een ruim assortiment geneesmiddelen aangeboden waarvoor geen recept nodig is.

Voor een souvenirwinkel hoef je niet naar een grote stad te gaan. In elk dorp waar regelmatig toeristen komen is een winkel waar je souvenirs kunt kopen. De meeste souvenirs kunnen gerangschikt worden onder de categorie 'kitsch'. Koebellen en glaswerk met plakpaatjes waarop de naam van het dorp voorkomt, Oostenrijkse klokjes uit China en houten 'klederdracht' poppetjes uit Korea. Postkaarten met afbeeldingen die zo wanstaltig zijn dat je daar niemand mee wil lastigvallen en sleutelhangers die je ergste vijand niet cadeau wil doen om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Zeker, er zijn zaken waar je mee thuis kunt komen, maar je moet ze zoeken en ze kosten een paar centen. Te denken valt aan poppen in klederdracht (niet die in plastic verpakte wegwerppoppetjes), échte grote poppen, schitterend en tradiditioneel gekleed. Er is beschilderd glaswerk dat er zijn mag en lederen en zilveren voorwerpen van kunstnijverheid.

Het gehele jaar door zijn er kunstvoorwerpen met een religieuze achtergrond te koop die bij ons pas met kerst in de winkels komen. Natuurlijk: glas en kristal, Oostenrijk heeft een naam op dat gebied. Kijk eens in zo’n glaswinkel naar kerstballen, er zijn kunstwerkjes bij. Als ze weinig kosten heb je rommel, de echte daartegenover zijn weer (te) duur. Er zijn ook zaken die zich hebben toegelegd op de verkoop van mineralen en gesteente. Als je er verstand van hebt is het de moeite van het bekijken meer dan waard, veel van het aangebodene komt uit Oostenrijk, de winkelier kan je vertellen waar de vindplaats was. Veel souvenirwinkels bieden ook 'kristallen en stenen' aan. De meeste komen uit de fabriek.

De zoetekauwen vinden in Oostenrijk een eldorado. Oostenrijkers zijn gek op zoetigheid. Dat vertaalt zich ook in souvenirs. Met name chocolade is zeer gewild, maar 't zet wél aan! Beroemd en overal te koop (óók in België en Nederland) zijn de zogenaamde Mozartkugeln. Ze vinden hun oorsprong in Salzburg, de geboorteplaats van Mozart en werden gemaakt ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag in 1856.

Als je in de gelegenheid bent moet je zeker een lokale markt bezoeken, liever nog een rommelmarkt ('Flohmarkt'). Daar vindt je de echte souvenirs en het is niet moeilijk om echt van namaak te onderscheiden. Op de markt worden meestal veel streekproducten aangeboden. Ook bij verkopingen en in musea vindt je soms prachtige staaltjes van volkskunst.

10 prachtige bestemmingen in Tirol en Vorarlberg