Washington D.C.

Swipe

Architectuur

De architectuur van Washington DC is bijzonder gevarieerd. Je treft er hele moderne gebouwen aan naast bijzonder klassieke stijlen. Er zijn 6 gebouwen die door de Amerikaanse bevolking als bijzonder toonaangevend en kenmerkend voor het land worden aangewezen. Dit zijn: het Witte Huis, de Washington National Cathedral, het Capitool en de Thomas Jefferson, Lincoln en Veterans Memorials.

De bouwstijlen die in voor deze favoriete gebouwen zijn gebruikt zijn vooral neoklassiek, Gotisch, Georgisch en modern. Deze zie je ook terug in de meeste andere belangrijke structuren in het centrum.

Aan de rand van de stad en in de buitenwijken heeft men veelvuldig gebouwd in Victoriaanse en Beaux-Arts stijl. In de wijk Georgetown tref je een allegaartje van historische panden aan. Deze wijk werd namelijk opgetrokken voordat de stadsplanner Pierre Charles L’Enfant, in opdracht van president George Washington, de hele opzet van Washington DC vastlegde vanaf 1791.Hij bedacht voor de stad brede straten, rechte hoeken en veel open plekken en parken. Ook plande hij een grote laan in van bijna 2 kilometer in lengte en 120 meter in breedte. Deze laan werd de huidige ‘Mall’ waar eigenlijk alle belangrijke gebouwen en monumenten aan liggen.

Helaas is er ook een andere kant waar je als toerist minder mee geconfronteerd wordt. In de oostelijke regio’s zijn er namelijk grote sloppenwijken. Deze buurten zijn soms behoorlijk vervallen en menig pand kan wel een opknapbeurt gebruiken. Vele vooruitstrevende plannen hebben de buurten hier en daar wel een iets beter aanzicht gegeven.

Het grootste probleem van de minder welvarende wijken zijn echter niet de gebouwen, maar de bendes die de straten afstruinen. Zij bevinden zich in hun ‘eigen’ gebied en vreemden of andere bendes moeten het niet wagen daar zonder toestemming te zijn. Als je goed kijkt en er meer over weet, zie je dan ook veel graffiti die aangeeft welke bende zich in een bepaalde wijk bevindt.

10 prachtige bestemmingen in Washington D.C.