Washington D.C.

Swipe

Vervoer

Het is mogelijk om een auto te huren en zelf te rijden in Washington DC, maar of het verstandig is? De stad is namelijk enorm druk en er zijn veel rotondes waar men letterlijk doorheen crost. Daarnaast is parkeren heel lastig en duur. Vaak kom je door overvolle parkeerplaatsen heel ver terecht van je gewenste bestemming. Tot slot is de enige regio die je als toerist meestal bezoekt de North West met de ‘National Mall’. Dit kun je prima lopend afleggen of met het openbaar vervoer bereizen.

Mocht je toch een auto huren, let er dan altijd op dat je de auto bij het verlaten goed afsluit en dat je geen waardevolle zaken in het zicht laat (neem ze het liefst met je mee). Ook is het verstandig om de auto op een goed verlichte en waar mogelijk beveiligde parkeerplaats te stallen.

Je kunt een auto huren bij de luchthavens van Washington DC, zodat je die vanaf de eerste dag tot je beschikking hebt. Er zijn ook meerdere verhuurbedrijven in de stad zelf. Controleer wel goed of er beschadigingen aan de auto zijn en laat dit vastleggen. Zo voorkom je nare en vaak kostbare verrassingen achteraf.

Het openbaar vervoer biedt een prima en redelijk goedkoop alternatief. Je kunt kiezen voor de uiterste efficiënte metro en verschillende soorten bussen.

Verder zijn er natuurlijk overal taxi’s, maar die zijn niet bepaald goedkoop. Wanneer het bordje op het dak verlicht is, heeft de taxi dienst en kun je er gebruik van maken.

Metro Washington DC

Van A naar B met het metro(rail) netwerk is een betrouwbare en snelle manier om te reizen in de stad. Er zijn talloze haltes die stoppen bij de museums, bezienswaardigheden, winkelcentra en monumenten.

Gedurende de week rijden de metro’s van 5.30 tot 24.00 uur en in het weekend van 7.00 tot 03.00 uur. Op het station en bij de haltes vind je een overzichtskaart met alle routes. Daarnaast is er meestal wel een medewerker die je kan helpen. Je kunt een metrostation herkennen aan een bord met de letter ‘M’.

Er worden vanwege de drukte hogere prijzen berekend voor reizen tijdens piekuren, net als de trein in Nederland. Zo betaal je voor een enkele reis tot 9.00 uur in de ochtend en tussen 15.00 en 19.00 uur doordeweeks een minimum van $2,10 en een maximum van $5,75. Dit geldt ook voor reizen in het weekend na middernacht tot 03.00 uur. Op alle andere tijdstippen kost een enkele reis minimaal $1,70 en maximaal $3,50.

Overigens gelden bovenstaande prijzen alleen als je een zogenaamde SmarTrip Card hebt aangeschaft. Deze kaart is vergelijkbaar met onze OV-Chipkaart en dien je elke keer op te laden met voldoende saldo. De initiële aanschaf kost $5,00 met daarboven op nog een startbedrag van $5 of $25. De SmarTrip Card is uiteindelijk goedkoper in gebruik dan elke keer een apart (papieren) kaartje kopen. Voor elke enkele reis betaal je namelijk met een papieren ticket $1 extra. Je hebt het bedrag van de SmarTrip Card er dus behoorlijk snel uit.

Verder kun je ook kiezen voor speciale SmarTrip Cards. Voor $14 kun je de ‘One Day SmarTrip Metrorail Pass’ aanschaffen. Met deze kaart kun je één hele dag onbeperkt reizen, ook tijdens de piekuren. Mocht je de kaart als aandenken willen houden dan kun je (voor dezelfde prijs) kiezen uit verschillende, wisselende ‘Special Editions’.

Bussen Washington DC

MetroBus

De zogenaamde metrobussen staan in een goede verbinding met het metronetwerk. De prijzen zijn hetzelfde en ook de wijze van betalen is gelijk. Je kunt er vaak ook met contant geld betalen (alleen gepast). De bus is iets minder snel dan de metro, maar komt wel op plaatsen waar je met de metro niet kan komen.

Je herkent een bushalte aan een paal met daaraan een rood, wit of blauw bord met busnummers, bustijden en routeinformatie.

DC Circulator

De rode, goed herkenbare bussen ‘DC Circulator’ rijden iedere 10 minuten van het ene naar het andere district in Washington DC. De bus stopt dus niet bij tussenliggende haltes. Je betaalt slechts $1 voor een enkele reis, die je contant kunt betalen of met de SmarTrip Card. De districten waar de Circulator rijdt zijn de volgende: Dupont Circle – Georgetown – Rosslyn, Georgetown – Union Station, Whitehaven – McPherson Square Metro, Potomac Avenue Metro – Skyland via Barracks Row, Union Station – Navy Yard, Woodley Park – Adams Morgan – McPherson Square.

De haltes zijn heel herkenbaar: een helderrood bord met de naam ‘DC Circulator’ erop en het nummer en de route van de bus. De eindbestemming van de bus zie je ook op de voorkant van het vervoermiddel zelf.

Treinen Washington DC

Met de Amtrak treinen kun je gemakkelijk vanuit Washington DC naar andere steden reizen. Vanaf Union Station rijden verschillende treinen. De kosten van een ticket zijn afhankelijk van de afstand die je af gaat leggen. Tickets koop je in een kaartautomaat op het station of bij een servicebalie. Daar kan men je ook persoonlijk verder helpen.

Er hangen overzichtskaarten waar alle routes van de treinen op staan. Zo weet je al vrij snel welke trein je wilt nemen.

Taxi Washington DC

Er rijden veel taxi’s in Washington en je zult weinig moeite hebben er één aan te houden. De meeste taxistandplaatsen vindt je bij hotels en stations. Taxi’s worden als erg veilig beschouwd, al kunnen de prijzen nogal verschillen per bedrijf. Wanneer het licht op een taxi brandt heeft deze dienst en kun je de taxi staande houden.

Pas wanneer je bent ingestapt geef je bij de chauffeur aan waar je wilt stoppen. Ook behoor je een taxichauffeur fooi te geven. De minimale fooi bedraagt minstens 15% van de totaalprijs.

Van en naar het vliegveld

Van en naar de luchthavens kun je natuurlijk altijd een taxi nemen, of direct een huurauto ophalen bij het vliegveld. Ook rijden er vaak shuttlediensten als extra service van je hotel. De Washington Flyer Taxicabs zijn speciaal voor ritten van het vliegveld naar de stad. Deze vind je bij de taxistandplaats op het laagste gedeelte van de hoofd terminal. Een rit naar Washington DC kost $50 of meer.

Het meest voordelig is het om met de metrobus van en naar het vliegveld te reizen. Je betaalt dan eenmalig $3,00. Het enige nadeel is dat de bussen maar één keer in het uur rijden.

Je kunt ook met de speciale bussen van Washington Flyer Coach Service naar de stad. Die vertrekken ieder half uur en een ticket kost $9.

Tot slot is er nog de SuperShuttle, een klein busje dat je deelt met anderen en je vrijwel altijd voor de deur van je hotel afzet. De kosten bedragen gemiddeld $22.

10 prachtige bestemmingen in Washington D.C.