Zuid-Tirol

Swipe

Zuid-Tirol

Het is niet eenvoudig om uit te leggen hoe het precies in elkaar zit. Zuid-Tirol is een zelfstandige provincie van Italië met de Dolomieten als district of landstreek. Op deze website houden we ons aan ‘district’. Ook de meeste van de overige districten maken deel uit van het berggebied Dolomieten. De Dolomieten vormen namelijk een bergmassief dat zich in grote lijnen bevindt in de provincies Zuid-Tirol en Trento, beide weer deel uitmakend van de regio Veneto. Om het nog iets ingewikkelder te maken: een van de districten van Zuid-Tirol, Vinschgau, behoort niet tot de Dolomieten, wel tot de Alpen, met de Ortler als hoogste berg van Zuid-Tirol.

Hoe redden we ons uit die ingewikkelde situatie? We kozen voor de volgende opzet: we behandelen de provincie Zuid-Tirol met op die plaatsen waar Zuid-Tirol en Trento elkaar raken, uitstapjes naar de buiten Zuid-Tirol gelegen delen van de Dolomieten. Enkele aanbevolen autoroutes overlappen de twee provincies sowieso, de grote Dolomietenroute bijvoorbeeld, verbindt Bolzano in Zuid-Tirol met Toblach, eveneens in Zuid-Tirol via Cortina d’Ampezzo in Trento. Het is natuurlijk niet handig om de beschrijving van deze prachtige route af te breken op de grens van beide provincies.

Vanwege de tweetaligheid moest nog een keuze gemaakt worden. In vrijwel geheel Zuid-Tirol wordt Duits gesproken en kunt u met Duits terecht, weinig problemen dus. In de provincie Trento wordt echter uitsluitend Italiaans gesproken. Om die reden is er bij de naamgeving voor gekozen om uit te gaan van de Duitse naam met in de meeste gevallen een omzetting naar het Italiaans of van de Italiaanse naam (zonder omzetting naar het Duits). Als u in het gebied rondreist dan merkt u dat men daar op dezelfde manier met de naamgeving omspringt.

Deze website bestaat uit drie delen. In het deel 'Algemene informatie Zuid-Tirol' vindt u tal van achtergronden, in het deel 'Praktische informatie Zuid-Tirol' vindt u in het kort heel veel informatie gericht op de voorbereiding van uw reis erheen, uw verblijf aldaar en uw terugreis. In hetzelfde deel zijn, in alfabetische volgorde, tal van rubrieken opgenomen die u praktische informatie geven over allerlei onderwerpen. Het deel 'Bezienswaardigheden Zuid-Tirol' begeleidt u op uw rondreis door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

We vangen de reis aan in het Eisacktal, zeg even op de Brennerpass. Daarna gaan we naar het district Dolomieten vanaf de grens met Oostenrijk (Oost-Tirol) met een uitstapje naar het zuidoostelijke gedeelte van de Dolomieten, het gebied tussen Cortina d’Ampezzo en Belluno. In het noorden maken we uitstapjes in de noordelijk van het Pustertal gelegen dalen zoals het Antholzer Tal en het Tauferer- en Ahrntal. We vervolgen de reis verder naar het zuiden, we bezoeken Bozen en de zuidelijker gelegen gebieden, alsmede het zuidwestelijke gedeelte van de Dolomieten, richting Madonna di Campiglio. We keren terug in de richting van Meran en omgeving waarna we uiteindelijk Vinschgau bezoeken en eindigen onze rondreis op de Reschenpass, een andere belangrijke grensovergang met Oostenrijk.

De spectaculaire bergwereld en de prachtige dalen met alle flora en fauna die op het oog moeiteloos bij elkaar aansluiten zijn voor de zonzoeker en de natuurmens een reden te meer om naar dit gebied af te reizen.

Maar wat te denken van de wintersport? Te veel vakantiegangers denken dat die beoefend moet worden in de buurlanden Zwitserland of Oostenrijk. De meeste sneeuwzekerheid en de grootste skigebieden bevinden zich echter in het op dat gebied zwaar ondergewaardeerde Italiaanse Zuid-Tirol met de Sextner Dolomieten, de Grupo di Brenta, de Ortlergruppe, de Sarntaler Alpen of het Valser Tal als uitvalsbasis, óók in de zomer!

Kortom: alle ingrediënten voor een zomer- of wintervakantie om nooit te vergeten bevinden zich aan de zuidkant van de Alpen.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol