Zuid-Tirol

Swipe

De taal

In Zuid-Tirol en de Dolomieten worden drie officiële talen gesproken: Duits (ongeveer 68%), Italiaans (28%) en Ladinisch (4%). De Duitstaligen spreken een Beiers dialect, op de scholen onderwijst men in Hoog-duits en/of Italiaans. Het aantal Italiaanssprekende inwoners neemt geleidelijk af: in 1961 sprak nog 34% van de bevolking Italiaans. Het Ladinisch is een Reto-Romaanse taal waarvan de geschiedenis teruggaat tot het Latijn zoals dat in de Romeinse tijd (toen het gebied nog Raetia heette) gesproken werd. De verhouding tussen de verschillende talen wordt elke 10 jaar vastgesteld en is van belang bij de verdeling van overheidsfuncties.

De verschillen vindt u niet alleen terug in het taalgebruik, ook in het dagelijks leven en op cultureel en gastronomisch gebied zijn oude, verschillende, tradities te herkennen.

Zuid-Tirol telt 116 gemeenten. In 103 ervan wordt in meerderheid Duits gesproken, in 5 grotere gemeenten (waaronder Bozen) spreekt men Italiaans en in 8 gemeenten, hoofdzakelijk in het Grödnertal en het Gadertal spreekt men Ladinisch.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol