Zuid-Tirol

Swipe

Eten en drinken

De combinatie Italiaans-Oostenrijks staat garant voor een uitgebreide keuken en smulpapen kunnen zich op tal van traditionele gerechten verheugen. De keuken is zó apart dat er een speciaal boek is uitgegeven over de verscheidenheid aan gerechten in Zuid-Tirol. Soms komen er gerechten op het menu voor die een duidelijke vermenging van de traditionele keukens verraden. U zult veel herkennen, maar let bijvoorbeeld op de vele soorten brood waarvan u ten minste het Schuttelbrot en de Vinschgerl geproefd moet hebben. Enkele andere traditionele gerechten zijn wijnsoep, Schlutzkrapfen, Sauerkraut en natuurlijk spaghetti.

Het maakt (behalve in de prijs dan) niet uit waar u een maaltijd nuttigt. U kunt gaan eten in een sterrenrestaurant (er zijn diverse restaurants met een Michelinster) of in een eenvoudig Gasthof, maar vergeet niet om, als u hogerop bent, een maaltijd te nuttigen in een van de vele berghutten.

In het westelijke deel van Zuid-Tirol bevinden zich enorme boom- en wijngaarden. Dat betekent dat er een uitgebreide keuze gemaakt kan worden uit veel soorten fruit. Vanwege het klimaat gedijen appels en peren er evengoed als druiven en perziken. Om een voorbeeld te geven: op een oppervlakte van 5000 hectare wijngaard (het kleinste wijngebied van Italië) worden maar liefst 25 druivensoorten verbouwd. Jaarlijks wordt er 35 miljoen liter wijn uit geproduceerd, 60% rode en 40% witte. Op veel plaatsen zijn dan ook wijnkelders en -huizen gevestigd waar u kennis kunt maken met de Zuid-Tiroolse wijnen. Diverse soorten worden jaarlijks onderscheiden met prestigieuze prijzen. De vele soorten fruit die worden verbouwd maken ook een grote keus mogelijk uit likeuren en sterke drank. Mogelijk een unicum in Europa: in Val di Martello, westelijk van Meran, worden aardbeien geteeld tot op 1600 meter hoogte.

In november wordt in Meran het wijnfestival georganiseerd, bezocht door vele wijnboeren uit de gehele wereld. De wijnbouw kan, zo is uit opgravingen gebleken, terugzien op een traditie van meer dan 3000 jaar. In het centrum van Kaltern bevindt zich het Südtiroler Weinmuseum.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol