Zuid-Tirol

Swipe

Geografie

Er ontstaat wel eens verwarring bij de aanduiding van het gebied. Officieel is het Bozen-Zuid-Tirol (Bozen-Südtirol (BZ)), de meest noordelijke autonome provincie van Italië waar het weer deel uitmaakt van de regio Trentino-Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol grenst in het noorden en noordoosten aan Oostenrijk, in het westen aan Zwitserland. Voor het overige gedeelte grenst het aan andere delen van Italië.

De meer dan 515.000 inwoners (2014) hebben een oppervlakte van ruim 7400 km² tot hun beschikking, wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van ongeveer 69 inwoners per km². Er zijn evenwel stukken waarvan je kunt zeggen dat ze nog woest en ledig zijn, totaal ongeschikt voor bewoning of bebouwing, op andere plaatsen liggen bijna verticale landbouw- en weidegronden.

De Dolomieten, UNESCO werelderfgoed sinds 2009, vormen de belangrijkste bergketen. Het is een van de jongste gebergten ter wereld: ze ontstonden ‘nog maar’ zo’n 60 miljoen jaar geleden als zogenaamd stuwingsgebergte De hoogste top in Zuid-Tirol wordt gevormd door de Ortler in Vinschgau met een hoogte van ruim 3899 meter. In de Dolomieten is de Marmolada het hoogst: 3342 meter. Er zijn nog tientallen andere drieduizenders en natuurlijk zijn er nog veel meer toppen die 2000 meter en meer boven de zeespiegel uitkomen. Het gebied leent zich daardoor bijzonder goed voor het beoefenen van de skisport in de winter. In de zomermaanden is het een zeer geliefd gebied bij wandelaars, fietsers, mountainbikers en bergbeklimmers. Er zijn veel bijzonderheden te vertellen over de bergen, maar het meest opmerkelijke is dat er tot op het hoogste topje fossielen gevonden worden van zeedieren en sporen van dinosaurussen. Als u iets weet over het ontstaan van de Alpen, waarvan de Dolomieten deel uitmaken, laat zich dat allemaal eenvoudig verklaren.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol