Zuid-Tirol

Swipe

Grüss Gott (of buon giorno) in Zuid-Tirol en de Dolomieten

Ten onrechte wordt Zuid-Tirol dikwijls verward met Tirol in Oostenrijk. Natuurlijk, jarenlang maakten ze beide deel uit van het machtige Tirol, de geschiedenis laat daar geen twijfel over bestaan. Zuid-Tirol is tóch anders en ook klimatologisch toont Zuid-Tirol (samen met het Oostenrijkse Oost-Tirol) een volkomen ander beeld.

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië, ten zuiden van het Alpenmassief maar met een uitloper ervan die de provincie extra aantrekkelijk maakt voor een breed publiek: de Dolomieten of, officieel (maar niemand zegt dat), de Dolomitische Alpen.

Zuid-Tirol is een van de afwisselendste delen van Italië en waarschijnlijk het meest onderschatte deel. Er is heel veel te ontdekken en veel fraais te aanschouwen. De bergen zijn er hoog (zo’n 80 toppen reiken hoger dan 3000 meter), de steden hebben een grote aantrekkingskracht vanwege hun historie maar zeker ook vanwege hun ligging en de lucht is er (langs de autobaan die de provincie doorsnijdt even daargelaten) zuiver. Het is nog geen gebied met massatoerisme.

Er worden drie talen gesproken, waarbij het Duits de boventoon voert, officieel is iedereen ten minste tweetalig al wil dat in de praktijk nog weleens afwijken. Zéker is dat u er een bevolking aantreft die in elk geval vriendelijk en behulpzaam is en het maakt dan ook niet uit in welke taal u ze begroet.

De steden en dorpen worden, zoals al eerder vermeld, aangeduid met een Italiaanse naam als ze in het Italiaanse deel liggen en als ze in het Duitse deel liggen met twee of zelfs drie namen. Op deze website worden zoveel mogelijk alle namen vermeld. Dat was een probleem. Iedereen kent namen als Merano of Bolzano, maar we spreken ook over de Brennerpass en Brixen. Historisch gezien is Zuid-Tirol een Duitssprekend gebied, de Italiaanse namen zijn daar later aan toegevoegd. Om die reden is besloten om bij de behandeling van de plaatsen in dat gebied eerst de Duitse en dan de Italiaanse naam te noemen, eventueel nog aangevuld met de Ladinische naam (wat in die gevallen in feite écht de oudste is). Dat daardoor soms wonderlijke combinaties ontstonden (bijvoorbeeld een Duitse plaatsnaam met een Italiaans adres) is onvermijdelijk. In de verdere tekst wordt alleen de Duitse naam genoemd. In het gedeelte waar uitsluitend Italiaans gesproken wordt vond echter geen omzetting naar het Duits plaats, simpelweg omdat deze ontbreekt.

Zuid-Tirol en de Dolomieten hebben voor de wandelaar, voor de fietser en voor de bergbeklimmer tal van attracties waarvoor niets extra betaald hoeft te worden. In de wintermaanden bieden zowel mondaine als bijna intieme wintersportgebieden u alles wat u ervan mag verwachten, terwijl in de keteldalen (waarin de grotere steden gelegen zijn) de gasten zich al heel vroeg in het jaar, terwijl er nog volop wordt geskied, laten verwennen door de vroege voorjaarszonnestralen.

Zuid-Tirol vormt bovendien een ideaal uitgangspunt voor tochten naar Oostenrijk, bijvoorbeeld naar het Grossglocknergebied of via de zuidelijke Dolomieten naar beroemde Italiaanse steden zoals Venetië.

Ga mee en ontdek het zelf! Grüss Gott (of buon giorno) in Zuid-Tirol en de Dolomieten.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol