Zuid-Tirol

Swipe

Reizen naar Zuid-Tirol

Per auto

U kunt in een dag naar Zuid-Tirol rijden, als u er niet voor kiest in de drukke vakantieweekends te gaan. De afstand bedraagt ongeveer 1200 kilometer. Het eenvoudigst rijdt u via München, Kufstein en de Brennerpass. Denk om het benodigde Autobahnvignet in Oostenrijk en de extra tol die u moet betalen voor het gebruik van de Europabrug. Direct over de Brennerpass bent u in Zuid-Tirol en het hangt er nu nog van af op welke plaats u moet zijn. Toch maar ergens overnachten?

Een alternatief wordt gevormd door het reizen via Oost-Tirol. Direct na de grensovergang met Oostenrijk (Kufstein-Süd) gaat u via weg 173, 312 en 161 naar Kitzbühel (= richting St.Johann i.T.) en via Pass Thurn naar Mittersill. Daar kiest u weg 108 richting Lienz via de Felbertauerntunnel. Op deze route heeft u ook een vignet nodig, u moet bovendien tol betalen voor de Felbertauerntunnel. Bij Lienz neemt u weg 100 naar Sillian en gaat een klein stukje verder de grens over met Italië en u bent in Zuid-Tirol. De afstand maakt nauwelijks iets uit, u heeft er echter meer tijd voor nodig. Vanaf Kufstein-Süd moet u ongeveer drie uur rekenen tot aan de Italiaanse grens, op drukke dagen beduidend meer. Aan een overnachting valt bijna niet te ontkomen, maar het is wel zo prettig rijden.

U kunt ook gebruikmaken van de autotrein vanuit België, Duitsland of Nederland. Informatie daarover vindt u via www.b-rail.be, www.dbautozug.de of www.ns.nl.

Als u op een andere manier wilt reizen laat u dan leiden door de provinciale toeristenorganisatie. Kijk op www.dolomiti.it/apt en ga via come arrivare in de balk boven de tekst naar mappa. Per district en zelfs per plaats laat men u weten hoe u er kunt komen.

Per bus

Het is niet eenvoudig om met gebruikmaking van een lijndienst per bus naar Zuid-Tirol te reizen. Er zijn internationale verbindingen met München vanwaar u de mogelijkheid heeft om via Oostenrijk naar Italië te reizen. Wellicht kunt u overwegen om via een georganiseerde reis met een vaste bestemming die via tal van reisorganisaties aangeboden worden naar Zuid-Tirol te reizen en vandaar via het gewone openbaar vervoer uitstapjes te maken.

Per trein

De internationale verbinding per trein, zowel vanuit België als vanuit Nederland, loopt via de Brennerpass. In alle gevallen moet u (enkele malen) overstappen. De trein over de Brennerpass stopt in Brixen, Bozen en Trento, vanwaar u per trein of per bus verder kunt reizen. Als u naar het westen gaat dan kunt u gebruikmaken van de spoorwegverbinding tussen Franzensfeste, even ten noorden van Brixen, en Lienz in Oostenrijk die u op tal van plaatsen in het Pustertal brengt. Raadpleeg eventueel www.ns.nl, www.belrail.be, www.b-rail.be of www.trenitalia.com.

Per vliegtuig

Bozen is de enige stad in Zuid-Tirol met rechtstreekse luchtverbindingen. Transavia en Ryanair bieden rechtstreekse vluchten aan vanuit Amsterdam en Brussel naar Bozen. Airalps biedt, in samenwerking met Lufthansa, vluchten aan via München naar Bozen. U kunt ook vliegen naar München of Innsbruck en vandaar verder reizen met de trein of met de bus.

Rijden in tunnels en over bergen

We zijn er niet zo aan gewend, maar het rijden door tunnels en over bergen vraagt enige extra aandacht. Daarvoor hebben de auto-mobielclubs wat aanwijzingen op een rijtje gezet die de moeite van het weten waard zijn en die veel extra leed kunnen voorkomen.

Gedragsregels voor het rijden in tunnels

Een ongeval op de openbare weg veroorzaakt veel narigheid. Als u zich in een tunnel bevindt en er ontstaat een calamiteit dan hoeft dit geen ernstiger gevolgen te hebben dan wanneer dit op een normale weg of autosnelweg gebeurt.

Voordat u een tunnel inrijdt

–, lichten aan
–, zonnebril af
–, radio aan op de verkeersinformatie
–, maximumsnelheid nooit overschrijden.

Rijden in een tunnel

–, zoveel mogelijk rechts houden
–, minimaal 50 meter afstand houden.

File in een tunnel

–, alarmlichten aan
–, motor uitschakelen
–, auto niet verlaten zonder opdracht.

Pech of ongeval in tunnel

–, alarmlichten aan
–, zoveel mogelijk aan de rechterkant gaan staan of
–, probeer een uitwijkhaven te bereiken
–, houd ruimte tussen uw auto en uw voorganger
–, motor uitschakelen
–, indien mogelijk aan de rechterkant uw auto verlaten
–, meld pech of ongeval via de dichtstbijzijnde SOS-telefoon
–, bied eerste hulp indien mogelijk
–, volg de aanwijzingen van het tunnelpersoneel of de lichtbakken.

Als er rook of brand ontstaat

–, zie bij pech of ongeval in tunnel
–, motor uitschakelen maar laat uw sleutel in het contact
–, verlaat de auto zo snel mogelijk
–, probeer de brand te blussen en kan dat niet
–, zorg dat u uit de buurt van het vuur komt
–, verlaat zo snel mogelijk via de aangegeven vluchtroute de tunnel.

Gedragsregels voor het rijden in de bergen

Rijden

–, houd er rekening mee dat een ander nóg minder ervaring heeft dan u
–, ontkoppel de motor alleen in uiterste noodzaak
–, terugschakelen vóór de stijging of daling begint
–, rijd in dezelfde versnelling een berg af als die waarmee u de berg op gereden zou zijn, laat de motor tevens als rem fungeren
–, als u van de rem gebruikmaakt tijdens een afdaling rem dan enkele malen kort na elkaar
–, houd het toerental van de motor op maximaal 2/3 van het toegestane toerental voor de betreffende versnelling
–, houd altijd zoveel mogelijk rechts
–, kijk niet steeds over de rand van de weg in een eventuele afgrond
–, bochten nooit afsnijden
–, als passeren moeilijk is, gaat degene die daartoe het best in staat is achteruit (de regel ‘berg-op heeft voorrang’ bestaat in Italië niet).

Stoppen en parkeren

–, als het koelwater kookt stop dan de auto, maar zet de motor niet af, verwijder de radiatordop zeer voorzichtig (verbranding!), zo mogelijk omwikkeld met een doek. Vul de radiator bij met een draaiende motor
–, stop uitsluitend op parkeer- of uitwijkplaatsen
–, parkeer met aangetrokken handrem, in de laagste versnelling en met het stuur in de stand dat bij eventeel wegrijden de auto in de richting van de berg rijdt, blokkeer een der wielen met een steen.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol