Zuid-Tirol

Swipe

Bergbeklimmen

Op tal van plaatsen worden bergtochten aangeboden voor beginnende en gevorderde bergbeklimmers. U wordt vertrouwd gemaakt met het gebied, met touwen, haken en stijgijzers. Als u meerdaagse tochten wilt maken dan behoort dat eveneens tot de mogelijkheden. Er zijn diverse berghutten met overnachtingsmogelijkheden. Deze bergsport is nog betrekkelijk jong, pas aan het einde van de 19e eeuw werd het ‘klettern’ populair. De eerste berghut waar overnachtingen werden aangeboden was de Hintergrathütte. Deze werd in 1805 gebouwd op de helling van de hoogste berg, de 3905 meter hoge Ortler.

Kijk bij www.suedtirol.info/klimmen of bij www.bergfuehrer.suedtirol.info als u meteen een afspraak wilt maken voor het zwaardere werk.

De historie van het bergbeklimmen in de Dolomieten is dus nog jong. De Dolomieten hadden nog niet eens hun naam toen de toppen van de Mont Blanc (in 1786) of de Grossglockner (in 1800) reeds lang bedwongen waren. John Ball, de voorzitter van de Britse alpineclub stond op 19 september 1857 als eerste op de 3168 meter hoge Monte Pelmo, zuidelijk van Cortina d’Ampezzo. De uit Wenen afkomstige Oostenrijker Paul Grohmann beklom in de jaren zestig van de negentiende eeuw vrijwel alle hoge toppen van de Dolomieten zoals de Tofane di Mezzo en de Tofana di Rozes, de Piz Boé, de Grossen Zinne en de hoogste berg van de Dolomieten: de Marmolada, 3342 meter hoog. De 3126 meter hoge Grohmannspitze in de Langkofelgruppe herinnert aan deze legendarische bergbeklimmer.

Voor bergwandelaars en -beklimmers biedt ook de Gruppo di Brenta ten noordwesten van Trento tal van mogelijkheden. Het is een van de weinige gebieden in Europa waar de bruine beer nog voorkomt. Het gaat daar veelal om meerdaagse tochten waarbij overnacht wordt in hutten. Als u er meer over wilt weten kijk dan op www.parcoadamellobrentra.tn.it.

Reinhold Messner

Een van de beroemdste zonen van Zuid-Tirol van de hedendaagse tijd is Reinhold Messner, bergbeklimmer (en daardoor een legende) en avonturier, auteur en filmmaker, graaggeziene gast in tal van talkshows, woonachtig op Burg Juval, tussen Naturns en Tschars in Vinschgau.

Hij werd geboren op 7 september 1944 in Brixen maar leefde in Villnöss in het gelijknamige dal ten oosten van Klausen, waarvan hij ereburger is. Op 14-jarige leeftijd begon hij er zijn klimcarrière en hij groeide uit tot een van de belangrijkste bergbeklimmers van de vorige eeuw. Zijn invloed heeft het expeditieklimmen een geheel andere wending gegeven. Als eerste ter wereld bedwong hij de Mount Everest zonder gebruik te maken van een zuurstofmasker. Hij was ook de eerste die alle 14 ‘achtduizenders’ beklom.

In het kasteel waar hij woonachtig is bevindt zich het Messner bergmuseum. U vindt er de expeditiekelder waar onder andere zijn uitrusting is tentoongesteld. Er is ook een belangrijke verzameling ondergebracht van kunst uit Tibet, het land waar hij vele jaren doorbracht.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol