Zuid-Tirol

Swipe

Wintersport

Misschien dat u het niet in Zuid-Tirol zoekt, maar in dit gebied ligt het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld! Het heet Dolomiti Superski en bestaat uit 1220 kilometer piste waar u vanuit maar liefst 12 verschillende dalen kunt opstappen.

Dolomiti Superski is een immens skigebied. Het gebied omvat het Eisacktal, Kronplatz, het Hochpustertal, het Grödnertal, Seiseralm, het Gadertal, Cortina d’Ampezzo, Arabba/Marmolada, het Fleimstal, het Fassatal, San Martino di Castrozza, Val di Fiemme/Obereggen, San Martino di Castrozza en Passo Rolle. Met slechts 1 skipas kunt u overal terecht. Door de grote variatie aan pistes kunnen beginnende en gevorderde skiërs, snowboarders en langlaufers zich hier naar hartelust uitleven op 360 kilometer groen/blauwe pistes, 720 kilometer rode pistes en 120 kilometer zwarte pistes. U kunt gebruikmaken van 63 cabines, ruim 200 stoeltjesliften en eenzelfde aantal sleepliften. Al die skiliften zorgen ervoor dat u gemakkelijk de volgende top bereikt. Het hoogst bereikbare punt is 3268 meter. Het bekendste ‘rondje’ is de 26 kilometer lange Sella Ronda. Men zegt dat u, als u deze route nooit gereden hebt niet weet hoeveel pracht en natuurschoon de wintersport biedt. Behalve de Dolomiti Superski kent Zuid-Tirol ook de Ortler Skiarena, waarbinnen 14 afzonderlijke skigebieden te onderscheiden vallen met de 3905 meter hoge berg Ortler als centraal punt. Zeer sneeuwzeker, het gebied nabij Sulden, gelegen op 1905 meter hoogte en midden in Nationalpark Stilfser Joch biedt een skiseizoen aan vanaf 1 november tot begin mei. Met niet al te veel verkeer op de weg bereikt u het vanaf uw zonovergoten terras in Meran in een klein uurtje.

Let op: vanaf januari 2005 is het dragen van een helm voor skiërs tot en met 14 jaar verplicht!

Bij ons is het sneeuwwandelen tamelijk onbekend, in Zuid-Tirol is het een normaal verschijnsel om mensen met ciaspole te zien lopen. Het zijn sneeuwschoenen die speciaal werden ontwikkeld voor boeren, jagers en andere mensen die gedurende de wintermaanden iets op de besneeuwde wegen en hellingen te zoeken hadden. Sneeuwwandelen is een sport voor iedereen die over enige conditie beschikt en er worden zelfs meerdaagse tochten aangeboden.

Voor de langlaufers zijn overal in Zuid-Tirol goed onderhouden loipes aanwezig die u vanuit een bepaalde plaats in tal van richtingen voeren. Men behoeft dus niet bang te zijn om een week lang heen en weer over dezelfde loipe te schuiven, in totaal ligt er 1100 kilometer geprepareerde loipe voor u klaar. Ook voor langlaufers worden arrangementen aangeboden.

Als u de lange latten niet zo ziet zitten dan kunt u ervoor kiezen om met gebruikmaking van een slee de hellingen af te daveren. Het vraagt enige oefening, maar de sleeën zijn zeer wendbaar en liggen behoorlijk stabiel. De kunst is om het gewicht op de juiste manier en op het juiste moment te verplaatsen.

De echte waaghalzen ‘klettern’. Jawel, ook in de winter kan deze sport worden beoefend. Tientallen bevroren watervallen vragen erom bedwongen te worden. Ervaren instructeurs leren u hoe zo’n spiegelgladde ijswand beklommen kan worden.

Natuurlijk, ook voor de mensen die het rustiger aan willen doen is een winter(sport?)vakantie in Zuid-Tirol mogelijk. Vanuit vele plaatsen worden arresleetochten aangeboden en met een echte Tiroler schnaps in de platvink komt u de tijd wel door.

Waar u ook voor kiest, het landschap rondom en de vele uren zonneschijn waar u ook in de winter op kunt rekenen maken een wintersportvakantie in Zuid-Tirol tot een onvergetelijke belevenis.

Inlichtingen: www.suedtirol.info/activiteiten/winter of www.dolomitisuperski.com of www.ortlerskiarena.com.

IJsklimmen

Wanneer er gesproken wordt over wintersport dan schiet het ijsklimmen u niet als eerste te binnen. Het laat zich vergelijken met bergklimmen, maar dan tegen een ijswand. In of vanuit diverse plaatsen wordt ijsklimmen als aparte tak van wintersport aangeboden, zoals Cortina d’Ampezzo, Gossensass, Madonna di Campiglio, Mals, Ratschings, Sand in Taufers, St.Christina, Vintl en Welsberg.

Kijk ook bij www.suedtirol.info/activiteiten.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol