Eten en drinken in Finland

De Finse keuken is beïnvloed door zowel de Russische als de Scandinavische keuken. In Finland ‘dekt de natuur de tafel’: bessen, paddenstoelen en wild uit de bossen (rendier, eland, sneeuwhoen), en verse kreeft, garnalen en vis uit de ontelbare meren, rivieren of de zee. Vis eten kunt u in alle mogelijke varianten: verse, gerookte of gemarineerde vis (vooral haring, rivierkreeft, zalm, kabeljauw, zeewolf en heilbot). Enkele visspecialiteiten zijn: graavi kirjolohi (gemarineerde regenboogforel), graavi lohi (gemarineerde zalm), of het regionale kalakukko (vis en spek in roggebrood, uit de stad Kuopio). In Lapland worden diverse rendierschotels geserveerd (rendier = poro), die zeker de moeite van het proberen waard zijn! Heerlijk zijn ook de vele soorten paddenstoelen, geserveerd met vlees, vis of in pasteien. Tot slot zijn de vele bessen, in allerlei gerechten en toetjes verwerkt, niet te versmaden. HYVÄÄ RUOKAHALUA! Smakelijk eten!

Bier en andere alcoholische dranken

De Finnen zijn stevige drinkers. Het Finse bier (Olut) heeft een frisse smaak en kent 5 categorieën (I,II,III,IVA,IVB) oplopend in alcoholpercentage. Ook alcoholvrij bier wordt veel gedronken. Finse champagne, gemaakt van witte aalbessen en kruisbessen, is ook erg lekker. Bier is verkrijgbaar in de supermarkt. Voor sterkere dranken kan men terecht in speciale Alko staatswinkels. Een echt symbool van Finland is Koskenkorva (Viini), een uit tarwe gedestilleerde wodka (38%). Op een Finse dansavond vloeit er heel wat Koskenkorva voor de mannen de vrouwen ten dans durven vragen (voor sommigen is de uitwerking van de Koskenkorva dusdanig dat ze de hele avond verder aan de kant blijven). Koskenkorva is ook de naam van een dorp in de gemeente Ilmojoki. De Finse zanger Irwin Goodman schreef de song ‘Koskenkorvassa’ (‘in koskenkorva’), waarvan elke zin kan worden geïnterpreteerd als een lofzang op het wonen in Koskenkorva of als het dronken zijn van de Koskenkorva wodka. Zie ook ‘Restaurants’.