Eten en drinken

Pequena almoço

Stadsmensen gebruiken dagelijks een continentaal ontbijt (‘Pequena almoço’, tussen 06.00 en 09.00 uur): cornflakes met melk, brood of croissants, sinaasappelsap, yoghurt en deegproducten.

Almoço

Lunch (‘almoço’, 12.00 uur) is opvallend licht en kan bestaan uit sandwiches en ‘prego’s’ die ook op restaurantmenu's prijken. 'Prego' betreft een broodje met daarin gegrild vlees. Dit wordt doorgaans geserveerd met frites en salade.

Jantar

Diner ('jantar') is uitgebreid en wordt tussen 18.00 en 19.30 uur genuttigd.

Mozambikaanse gerechten

Mozambikaanse gerechten hebben Portugese, Afrikaanse en Indische invloeden. Maaltijden zijn sterk gekruid; sterker dan in andere Afrikaanse landen. Curry wordt gebruikt in Indische gerechten en varieert in sterkte. Ook geliefd is chutney, een Indische vruchtenpuree die wordt gemengd azijn, gember, knoflook en mosterdzaad.

Populair voedsel

• Garnalen (‘camarões’, ‘LM Prawns’) en pijlinktvis, gebakken of gegrild in citroenboter (‘lulas’ of ‘calamari’). Beide vissen behoren tot de smaakvolste ter wereld;

• Mosselen die zijn gekookt in portwijn met pinda’s en stukjes fruit (‘matata’);

• Afrikaanse kip/biefstuk: gegrild op kolen en bestrooid met 'piri-piri' (alias 'Afrikaanse Duivel', mengsel van chilipeper, citroensap, knoflook en olijfolie);

• Portugees biefstuk: geserveerd in een saus van knoflook en wijn;

• Portugeze kip: bereid met tomaten en wijn.

Niet-alcoholische drank

Internationaal bekende frisdranken zijn overal verkrijgbaar. Op het platteland is het aanbod kleiner. Drink geen kraanwater, maar mineraalwater (‘água mineral’). Mozambikaans mineraalwater is een kwalitatief uitstekend product, de flessen zijn te koop in supermarktjes, winkels, restaurants en kiosken.

Alcoholische dranken

•, Wijn: productie van Mozambikaanse wijn komt langzaam op gang (Província de Maputo). Om wijnbekendheid in Mozambique te promoten en wijnliefhebbers samen te brengen, wordt jaarlijks Mozambique Wine Festival georganiseerd. U kunt hier Mozambikaanse, Portugese en Zuid-Afrikaanse wijnen proeven, eventueel tijdens een diner. Mis Mozambique Wine Festival niet als u in Maputo bent. In bars, clubs en restaurants die tot het midden- en topsegment behoren, worden Zuid-Afrikaanse en Portugese wijnen geschonken.

•, Bier: Mozambique's bierbrouwtraditie ontstond in 1932. In het land is dan ook producent van kwalitatief hoogstaand bier dat wordt geëxporteerd naar Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. Ook onder Mozamikanen is hun bier populair. Cervejas de Moçambique ('Bieren van Mozambique', SAB Miller) heeft brouwerijen in Maputo, Beira en Nampula. Dit concern betreft de producent van Laurentina (Clara/'Licht', Preta/'donker' en Premium), 2M ('dosj-em'), Manica (origine: Beira), Raiz (relatief nieuw), Baron's (nieuw) en Impala (nieuw, 'cassavebier'). Heineken, Castle Lager, Windhoek Lager en Windhoek Draught zijn ook verkrijgbaar.

Fastfood

Lokale fastfoodrestaurants bevinden zich in Mozambique's steden. Internationaal bekende fastfoodketens zijn vrijwel afwezig.