Oceanië

Oceanië

Toen in de jaren vijftig van de vorige eeuw vele duizenden Nederlanders met een schip naar Nieuw-Zeeland en Australië emigreerden, konden zij niet bevroeden dat hun kleinkinderen in de 21ste eeuw eenvoudig in staat zouden zijn om hen te bezoeken. Steeds meer reisorganisaties nemen deze vergelegen landen op in hun vakantieprogramma. En steeds meer Nederlanders en Belgen nemen dan ook de gelegenheid te baat om deze exotische gebieden te bezoeken.

Staten en eilanden

Het werelddeel Oceanië is met een grondoppervlak van ca. 8 468 300 km² het kleinste werelddeel op onze aardbol. Het zijn echter niet alleen Australië en Nieuw-Zeeland die een bezoek in dit werelddeel waardig zijn. In Oceanië liggen vele eilanden en staten met ieder een eigen identiteit. Tot het werelddeel behoren de onafhankelijke staten Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Kiribati, Marshalleilanden, Micronesia, Nauru, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Salomonseilanden, Samoa, Tonga, Tuvalu en Vanuatu. In dit gebied zijn echter nog veel koloniale sporen zichtbaar in de vorm van eilanden die als overzeese gebiedsdelen tot een andere staat behoren. Kenmerkend voor de 21ste eeuw is dat zij bijna allemaal een zelfstandig bestuur kennen met een hoge mate van autonomie. Tot deze gebieden behoren Amerikaans-Samoa, Cookeilanden, Frans-Polynesië, Guam, Hawaï, Kermadeceilanden, Nieuw-Caledonië, Niue, Noordelijke Marianen, Norfolk, Pitcairneilanden, Tokelau-eilanden, en Wallis en Futuna.

Het ontstaan van het werelddeel Oceanië

De meeste van de duizenden eilanden in het werelddeel Oceanië zijn relatief klein. Voor het grootste deel zijn zij van vulkanische oorsprong. De in bogen gerangschikte eilanden in het westen liggen op een plaats waar twee aardschollen over elkaar heen schuiven. Kenmerkend voor deze gebieden zijn velerlei vulkanische activiteiten, incidenteel afgewisseld met een lichte aardschok. De meer als ketens gevormde eilanden kennen een zelfde vulkanische activiteit, maar zijn niet ontstaan op de plaats waar de aardschollen over elkaar schuiven, maar zijn ontstaan op zogenoemde hot spots, grote en hete magmaplekken onder de aardkorst waarboven vulkanen ontstonden die nu met hun toppen als eilanden boven het oceaanwater uitsteken. Doordat de aardkorst langzaam verder schuift ontstonden er steeds nieuwe eilanden, wat mede resulteerde in het fraaie eilandenrijk Oceanië.

Wie is niet nieuwsgierig naar de Kiwi way of life en wie wil niet de betekenis weten van de boemerang voor de Aboriginals?  In dit deel van de website VakantieArena zullen onze auteurs steeds meer gebieden gaan beschrijven om u antwoorden te kunnen geven op deze vragen en op nog veel meer.